Serviciul Medical al MAI a raportat ce a făcut în prima jumătate din an
Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros și Secretarul de Stat, Daniella Misail-Nichitin au audiat raportul de activitate al Serviciului Medical al MAI pentru primele șase luni ale anului curent.
,,Anul 2023 a fost marcat de un proces amplu de reorganizare și consolidare a Serviciului Medical, prin transformare în IMSPD (Instituția medico-sanitară publică departamentală ,,Serviciul medical al MAI”). În pofida situației excepționale impuse de războiul din Ucraina, am reușit, prin totalitatea acțiunilor întreprinse, să asigurăm creșterea gradului de siguranță, calitate și satisfacție a beneficiarilor de servicii medicale. La fel, personalului angajat și-a desfășurat activitatea în condiții prielnice de muncă și cu de perspective de dezvoltare profesională” a menționat Şeful Serviciului medical al MAI, comisarului-şef Ion Vaculin.
Pe parcursul semestrului I, a fost dată în exploatare secția de neurologie, care corespunde normelor și celor mai bune practici în domeniu, cu condiții de internare pentru persoane cu nevoi speciale, saloane de terapie intensivă, sistem de condiționare și filtrare a aerului, sistem de alarmă la patul pacientului, sistem automat de semnalizare a incendiului.
S-a reușit fortificarea capacităților de diagnostic instrumental și de laborator prin achiziționarea unui sistem de radiografie cu fluroscopie, universal, complex, digital, și contractarea prin comodat a două analizatoare automat biochimic și imunologic.
În 2022, a fost instalat sistemul de panouri fotovoltaice cu conectare și racordare la rețeaua de energie electrică centralizată. În perioada de referință, lucrările au continuat cu instalarea echipamentului de conectare/deconectare automată la rețea, precum și instalarea unui generator electric ce determină o autonomie energetică deplină a sediilor.
Au fost înregistrate peste 53 mii de vizite de ambulator, din care aproape jumătate (48%) se referă la acordarea asistenței medicale specializate (medici specialiști). Circa 40% din totalul pacienți au beneficiat de consultația medicilor de familie, iar peste 10% au solicitat asistență medicală stomatologică.
Datele statistice privind activitatea spitalicească arată că peste 1500 de pacienți au fost externați în perioada ianuarie- iunie curent. Activitatea chirurgicală a ajuns la cota de 80,8%.
Corpul medical al MAI a reușit să modernizeze infrastructura spitalului conform standarde internaționale și să fortifice capacitățile efectivului de intervenție operativă. Angajații Serviciului Medical reușesc să urmeze constant specializări, să participe la congrese și conferințe internaționale, precum și la exerciții tactice organizate de comun cu partenerii externi de dezvoltare.
Mai mult ca atât, Serviciul Medical al MAI oferă oportunitatea de realiza stagii de practică pentru studenții Centrului de excelență în Medicină și Farmacie ,,Raisa Pacalo” și ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie ,,Nicolae Testemițeanu”. Pe viitor, se propune a fi lansat un proiect de studii prin rezidențiat pe baza IMSPD, profil terapie, urologie.
Ministrul Adrian Efros a apreciat dedicația și priceperea cu care Serviciul Medical al MAI reușește să modernizeze întregul sistem de servicii medicale. Totodată, ministrul a accentuat necesitatea fortificării capacităților de instruire a echipelor mobile care intervin pe componenta de prim ajutor.