Anatol Ciubotaru: Sistemul de sănătate din Republica Moldova trebuie reformat radical
Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) desconsideră reacția administrației CNAM, la analiza făcută de CUB asupra raportului Curții de Conturi în care sunt dezvăluite multiple abateri și chiar ilegalități comise de CNAM în gestionarea banilor publici. De fapt, atitudinea CNAM iarăși demonstrează că se recurge la diferite tertipuri pentru a „camufla” gestionarea eronată a celor 12,64 mlrd lei pe an, bani acumulați de la cetățenii și Guvernul RM, și care impun o transparență absolută în gestionarea lor, informează OFICIAL.
Ex-directorul Spitalului Republican, Anatol Ciubotaru spune că este un nonsens faptul că având un sold de 1 miliard 351 mln lei la început de an, CNAM-ul vorbește de o datorie de 335 mln lei. „CNAM a refuzat să achite spitalelor suma de 150 mln lei pentru tratamentul bolnavilor precum ca a fost „îndeplinit planul”. Adică pacientul cu poliță nu este tratat la instituția medicală. Planul este un criteriu orientativ pentru a putea planifica bugetul, iar invocarea acestuia ca motiv pentru a nu finanța spitalele este o încălcare flagrantă a legii pentru care trebuie să se ia măsuri”, menționează medicul.
De asemenea, chirurgul a contrazis-o pe ministra sănătății, Nemerenco, care spune că în Republica Moldova nu există lipsă de medicamente. „Recent s-a adresat la mine un pacient după ajutor. Avea nevoie de puncție. M-am adresat în toate instituțiile din Chișinău și nu am găsit nicăieri ace. Medicii îmi spun că în toată țara este deficit. Pacienții nu pot fi investigați și nu li se stabilește diagnoza și tratamentul”, a spus Anatol Ciubotaru.
Altă problemă sesizată ține de achiziționarea aparatelor și utilajelor. Ministerul s-a grăbit să absoarbă fonduri și să investească în utilaje scumpe de milioane de euro, dar nu a investit în dezvoltarea infrastructurii spitalelor. Astfel, la moment multe din acest utilaje strâng colb pentru că nu pot fi utilizate. Tot la acest capitol, doctorul a subliniat că statul trebuie să majoreze salariul cadrelor medicale, dar nu din contul CNAM-ului, ci printr-un program de stat și să asigure pregătirea specialiștii pentru utilizarea tehnicii achiziționate.
„Sistemul de sănătate din Republica Moldova trebuie reformat radical. Suntem îngrijorați de situația de fapt și încercăm să venim cu propuneri pertinente pentru ca sistemul medical să nu intre într-un colaps”, a conchis membrul CUB.