Seminar online: Protecția denumirilor de origine și a indicațiilor geografice

Seminar online: Protecția denumirilor de origine și a indicațiilor geografice

Pe 8 decembrie 2020, a avut loc un webinar regional cu genericul “Protecția denumirilor de origine și a indicațiilor geografice”. Evenimentul a fost organizat de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI) în cooperare cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) și a avut drept scop promovarea cunoștințelor în domeniul indicațiilor geografice și instituirea unui dialog constructiv între autoritățile cu responsabilități în domeniu din statele Europei Centrale și Țările Baltice, informează OFICIAL.

În deschiderea evenimentului, Giovanni Napolitano, Director interimar al Departamentului pentru Țările Dezvoltate și în Tranziție al OMPI a apreciat numărul mare de țări reprezentate în cadrul evenimentului ceea ce denotă interesul sporit al statelor din regiune pentru domeniul abordat. Giovanni Napolitano a mai menționat că pentru statele din regiune, cu bogate tradiții în manufacturarea produselor de calitate cu reputație înaltă, indicațiile geografice se prezintă ca ambasadori ai țărilor lor de origine, ai comunităților și regiunilor lor de referință.

Viorel Iustin, Directorul general al AGEPI, în cuvântul său de salut, a  ținut să mulțumească participanților pentru că au dat curs invitației la un seminar virtual atât de important pentru Republica Moldova și și-a exprimat speranța că pandemia Covid 19 și restricțiile impuse de aceasta, care nu au permis organizarea evenimentului în Republica Moldova, nu va diminua din eficiența și constructivismul discuțiilor.

„Pentru Republica Moldova, o țară mică, cu resurse naturale limitate și cu o economie bazată într-o mare măsură pe industria agricolă, utilizarea sistemelor de calitate poate contribui la creșterea potențialului de export al produselor autohtone de calitate, cu valoare adăugată”, a mai menționat Directorul general al AGEPI.

În continuare, experți internaționali și europeni au informat participanții despre ultimele evoluții ale sistemului internațional de înregistrare a indicațiilor geografice și au prezentat cele mai bune practici naționale și regionale în domeniul controlului și certificării produselor cu indicații geografice protejate.

A fost prezentată și experiența Republicii Moldova în domeniul protecţiei indicațiilor geografice şi denumirilor de origine. În luarea sa de cuvânt, Natalia Mogol, Director general adjunct al AGEPI, a prezentat atât realizările înregistrate de către Republica Moldova în implementarea unui sistem sui generis de protecție a indicațiilor geografice și denumirilor de origine dar și provocările cu care se confruntă atât autoritățile statului cât și utilizatorii sistemului în valorificarea eficientă a acestuia.

Evenimentul a reprezentat o oportunitate pentru realizarea unor schimburi de experiență și stabilirea de relații de colaborare reciproc avantajoase cu reprezentanți ai statelor din regiune, iar, în final, participanții au apreciat utilitatea seminarului și și-au arătat interesul și disponibilitatea de a continua discuțiile în cadrul unor evenimente ulterioare pentru a fi abordate și alte aspecte ce țin de protecția indicațiilor geografice și denumirilor de origine.

Cristina Pendea

Share