Seminar AGEPI pentru justițiari. Află detalii!

Seminar AGEPI pentru justițiari. Află detalii!

Pe data de 20 martie curent, Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI) in parteneriat cu Institutul National al Justitiei (INJ) au organizat un seminar de instruire cu tema ”Aspecte practice privind aplicarea legislatiei in domeniul Proprietatii Intelectuale”. Seminarul a avut drept scop familiarizarea judecatorilor, procurorilor si mediatorilor cu aspectele practice privind aplicarea legislatiei in domeniul proprietatii intelectuale si crearea unei platforme de comunicare intre institutiile de reglementare juridica.

In deschidere, Directorul General AGEPI, Lilia Bolocan a salutat prezenta mentionind importanta tematicii seminarului pentru activitatea acestora. Astfel, Dna Lilia Bolocan a facut o scurta prezentare a domeniului de activitate AGEPI, obiectivele de lunga durata, precum si realizarile importante. De asemenea, dumneaei a mentionat ca in conditiile dezvoltarii globale, proprietatea intelectuala capata valoare tot mai mare, ceea ce duce la tendinta de incalcare frecventa a drepturilor de PI, ulterior cresterea adresarilor in instanta de judecata.

Ca obiectiv pentru viitorul apropiat, dna Lilia Bolocan a specificat conlucrarea cu Curtea Suprema de Justitie in vederea crearii Generalizarilor de practici cu scopul de preluare a experientelor bune in domeniu juridic.

La rindul sau, Directorul Executiv al INJ, dna Diana Scobioala a accentuat ca acest seminar se inscrie in Planul National de actiuni pentru implementarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE si a remarcat disponibilitatea Institutului National al Justitiei in organizarea evenimentelor de acest gen. Dumneaei a recunoscut ca proprietatea intelectuala este un domeniu ”sensibil” pentru cei din sfera justitiei si ca o runda continua de comunicare cu specialisti in domeniu PI este benefica pentru activitatea judecatorilor si procurorilor.

Ulterior, conform agendei de lucru a seminarului, Vicedirectorul AGEPI, Ion Tiganas a facut o prezentare generala despre proprietatea intelectuala, rolul, esenta, componentele si principiile acesteia, au fost descrise si exemplificate obiectele de proprietate intelectuala, impreuna cu legislatia ce tine de protectia acestora. In cadrul seminarului au fost prezentate comunicari ce tin de Reglementarea juridica a dreptului exclusiv asupra marcilor si Reglementarea juridica a drepturilor de autor si drepturilor conexe.

Prezentarile au fost urmate de 3 studii de caz cu simularea unui proces in instanta cu urmatoarele subiecte: ”Litigiile privind nulitatea inregistrarii marcilor”, ”Litigiile privind decaderea din drepturi asupra marcii din motivul neutilizarii efective” si ”Incalcarea dreptului de paternitate asupra operei”. In urma discutiilor, persoanele prezente au incercat sa gaseasca solutii si sa declare o sentinta in conformitate cu legislatia in vigoare.

La seminar au fost prezenti in jur 60 persoane din judecatoriile mun.Chisinau si din raioanele Republicii Moldova (Rascani, Sangerei, Orhei, Ungheni), Curtea de Apel Chisinau si Curtea de Apel Balti,, Procuratura Generala si Procuraturile raionale (mun. Chisinau, Ocnita, Ialoveni, Briceni, Telenesti, Hancesti, Falesti), precum si mediatori, specialisti ai AGEPI si INJ.

Participantii la seminar au primit Certificate de instruire in domeniul proprietatii intelectuale.

boloc boloc1 boloc2 boloc3

Doina Secrieru

Share