Șeful Poliției de Frontieră, despre ofițerii de linie UE detașați la AIC: E îmbucurător…

Șeful Poliției de Frontieră, despre ofițerii de linie UE detașați la AIC: E îmbucurător…

„Este plăcut când revii acasă iar în Aeroportul Internațional Chișinău(AIC) întâlnești colegi din UE, mai ales femei cu epoleți. Am cunoscut-o astăzi pe ofițerul de linie din UE, Jesionowska Katarzyna, care este detașată în calitate de expert și observator la Sectorul Poliției de Frontieră „Aeroportul Internațional Chișinau””. Despre aceasta a scris, ieri, Rosian Vasiloi, șeful Poliției de Frontieră, într-o postare pe Facebook, informează OFICIAL.

Vasiloi subliniază că este îmbucurător acest fapt, deoarece prin astfel de acțiuni se consolidează cooperarea operațională cu UE, și anume dintre – FRONTEX & State Membre & Țari Terțe, dar mai mult decât atât, se pot identifica riscurile și amenințările comune,  se sporește securitatea la frontiere, dar și se stabilește un schimb bun de practici în domeniul managementului integrat al frontierei.

Precizăm că, sectorul Poliției de Frontieră „Aeroportul International Chișinău” ca punct de Coordonare permanent, activat în cadrul Operațiunilor comune sub egida FRONTEX, în perioada trimestrului IV al anului curent, găzduiește experți din cadrul entităților de frontieră a țărilor membre UE (Republica Ceha, Polonia, Olanda și Lituania), în cadrul operațiunii comune Puncte de Coordonare Aeriene 2019.

Operațiunea are drept scop îmbunătățirea cooperării operaționale dintre Statele Membre și statele terțe implicate, prin detașarea ofițerilor de linie și manageri intermediari ca și experți/observatori în aeroporturile din statele terțe, consolidarea cooperării operaționale (FRONTEX & State Membre & Țari Terte); identificarea riscurilor și amenințărilor; îmbunătățirea schimbului de informații; sporirea securității la frontiere; stabilirea și schimbul de bune practici in domeniul managementului integrat al frontierei. Fiecare dintre experți fiind delegat în Republica Moldova pe o perioada de 30 de zile, cu următoarele profiluri: ofițer documente nivel avansat, ofițer linia a doua.

Amintim că, șeful Poliției de Frontieră a efectuat vizite de lucru în Ucraina și Letonia.

Cristina Pendea

Share