Șeful „Moldovagaz”: Trebuie să găsim căi prin care să devenim un partener tot mai valoros pentru Gazprom

Șeful „Moldovagaz”: Trebuie să găsim căi prin care să devenim un partener tot mai valoros pentru Gazprom

„Există o percepție greșită că partenerii externi trebuie să ne ajute – iar a ajuta, în înțelesul unei părți a societății, înseamnă că partenerul extern va face ceva pentru noi în detrimentul lui. De fapt, atunci când ne referim la activități comerciale, fiecare operator economic urmărește obiectivul generării unui venit, dacă nu imediat atunci cel puțin în perspectivă” – despre aceasta scrie Vadim Ceban, șeful „Moldovagaz”, pe blogul său, informează OFICIAL.

Potrivit spuselor sale, activitățile comerciale la burse sunt niște jocuri matematice, în cadrul cărora toate părțile sunt în căutarea unor forme prin care să câștige. Sunt competiții în care uneori mai mult câștigă o parte, alteori alta. Dar, după fiecare rundă, fiecare își învață lecția. De asta e greșit să credem nimic nu se schimbă și în 2021 se va repeta exact ceea ce a fost în 2020.

„De exemplu, în prezent Gazprom, în pofida creșterii cererii pe piața europeană, nu crește volumele de gaze furnizate în Europa. Gazprom a încetat vânzarea gazelor pentru Europa pentru următoarele luni pe platforma sa electronică. Acest fapt determină păstrarea costurilor înalte pe piața spoturilor. Această strategie poate preveni căderea bruscă a prețurilor pentru gazele naturale, prognozată de analiști și legată de căderea cererii de gaze din Asia. Gazprom continuă un proces de ”uscare” a pieței de gaze din Europa și acționează diferit de logica economică aplicată anterior. Conform statisticilor în ultimile 14 zile, consumul zilnic al gazelor din depozitele subterane ale Gazprom în Europa, a ajuns la 1 miliard de metri cubi, iar încărcarea lor a scăzut până la 59%. Prin aceste exerciții Gazprom tinde să păstreze prețurile ridicate pe piața europeană de spoturi”, a explicat Ceban.

El a mai spus că prețurile joase pentru gazele naturale a determinat revizuirea programelor investiționale, inclusiv pentru mentenanța și dezvoltarea infrastructurii și lucrările de procesare ale rezervelor noi de gaze naturale.

„Gazprom, în căutarea unui nou echilibru, încearcă să își protejeze interesele în fața unor tendințe generate de unele tendințe speculative pe burse. Ce are asta cu Moldovagaz și prețul pentru gazele naturale în Moldova? Suntem un consumator mic de gaze și ponderea noastră în volumul de vânzări a Gazpromului nu reprezintă un instrument în procesul de negociere. Pentru a putea beneficia de cele mai bune prețuri pentru gaze naturale, Moldovagaz trebuie să urmărească atent toate practicile aplicate pe piețele mari și să găsească forma cea mai potrivită de cooperare cu Gazprom pentru piața mică a Moldovei, fapt deja realizat în formula de calcul al prețului prevăzută pentru 2021. Nu trebuie să ne aventurăm – pentru că în etapă finală pentru aventura noastră va plăti consumatorul final. Trebuie să găsim căi prin care să devenim un partener tot mai valoros pentru Gazprom – în cazul nostru valoros înseamnă ordonat, predictibil și cu potențial de creștere”, a subliniat șeful „Moldovagaz”.

Cristina Gurez

Share