Șefia Consiliului Concurenței: Această criză a provocat o responsabilizare sporită din partea autorităților de concurență

Șefia Consiliului Concurenței: Această criză a provocat o responsabilizare sporită din partea autorităților de concurență

„Anul 2020, a fost marcat de o nouă provocare – pandemia COVID-19 care a afectat economiile și politicile concurențiale în întreaga lume. Această criză a provocat o responsabilizare sporită din partea autorităților de concurență, în special în ceea ce ține de monitorizarea prețurilor, dar și aplicarea regulilor concurențiale astfel încât să asigure bunăstarea consumatorilor, iar prețurile să nu devină excesiv de scumpe. Acest exercițiu, a evidențiat unele lacune legislative și a elucidat necesitatea revizuirii actelor normative și politicilor existente în domeniul concurenței și ajutorului de stat”, a declarat Președintele Consiliului Concurenței, Marcel Răducan, în cadrul unui interviu pentru Revista „Politici concurențiale în Europa de Est”.

„O altă provocare este modificarea Legii Concurenței. Conform Directivei nr.1/2019 a Parlamentului European și a Consiliului Uniunii Europene s-a pus în sarcina țărilor membre ale UE și ale țărilor asociate ca să modifice legislația concurențială. Avem un proiect comun cu Banca Mondială, care a demarat deja. Este finalizată selecția echipei de experți internaționali cu care vom lucra asupra proiectului de lege, și 2020 va fi un an, într-un fel sau altul, crucial pentru noi. Ceea ce ține de activitatea de zi cu zi – sigur că, cel mai important este ca tot ceea ce facem noi să fie în beneficiul consumatorilor și al agenților economici, cu care conlucrăm sau care sunt parte a muncii noastre”, a spus Răducan.

Totodată el declară: „De la anul 2020 am foarte multe așteptări. În primul rând – să reușim să consolidăm echipa Consiliului, să atragem și oameni noi, de bună calitate, care să facă față provocărilor și, totodată, să fie echidistanți în ceea ce privește influența politicului. Totodată, 2020 este ultimul an de implementare a Programului Național în domeniul concurenței și ajutorului de stat, aprobat prin Legea 169/2017. Program de la care avem mari așteptări, iar autoritățile implicate urmează să se responsabilizeze și să realizeze angajamentele asumate. Din punct de vedere economic, elaborarea şi implementarea acestui document decurg din necesitatea deschiderii sectoarelor economice către concurenţă, a sporirii nivelului de transparenţă şi de accesibilitate a pieţelor, a utilizării eficiente a resurselor publice pentru creşterea bunăstării consumatorilor – dezideratul de bază al autorității. Actualmente lucrăm la două strategii importante pentru dezvoltarea autorității. Mult depinde cum vor evolua lucrurile pe modificarea legislației conform Directivei menționate, dar cel mai important este dezvoltarea și menținerea unui dialog activ cu partenerii de dezvoltare și organizațiile internaționale pe termen mediu și lung”.

„Pe lângă cele expuse, în acest an am fost deosebit de onorați să fim selectați, în premieră, în calitate de instituție gazdă al seminarului internațional regional, sub egida Centrului Regional de Concurență din Budapesta, Ungaria (RCC OECD-GVH), care va avea loc în septembrie la Chișinău, cu genericul: Evaluarea comportamentului abuziv de către jucătorii dominanți. Suntem ferm convinși că această experiență unică ce urmează sa fi realizată de comun va contribui esențial la fortificarea relațiilor existente și va deschide o nouă pagină în evoluția colaborării între instituțiile noastre”, a conchis Marcel Răducan.

Doina Secrieru

Share