Șefia CNA, la ședința Grupului de conducere al Rețelei Anticorupție pentru Europa de Est și Asia Centrală!
Cea de-a 25-a şedinţă a Grupului de conducere al Rețelei Anticorupție pentru Europa de Est și Asia Centrală (ACN) a avut loc prin intermediul platformei ZOOM şi care a reunit oficiali din mai multe ţări, Republica Moldova fiind reprezentată de directorul CNA, Ruslan Flocea, transmite CURENTUL.
Printre subiectele de actualitate, s-au numărat aprobarea Planului de lucru al Grupului de Conducere al Rețelei Anticorupție (ACN) pentru 2020, în perioada de tranziție asociată pandemiei, a fost prezentat raportul sumar al celei de-a 24-a ședințe a Grupului, dar şi chestiunea privind aderarea Moldovei la Planul de acțiuni de la Istanbul.
Ședința a fost deschisă de către Patrick Moulette, șeful Deviziei Anticorupție din cadrul Direcției OECD pentru afaceri financiare și întreprinderi, care a felicitat Moldova pentru că a devenit al 10-lea membru al Planului de acțiune anticorupție de la Istanbul, alături de Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Mongolia, Uzbekistan, Ucraina și Tadjikistan. În alocuţiunea sa, Moulette a declarat că „Corupția este o provocare globală şi doar împreună, prin intermediul OECD vom putea combate corupția pentru a face lumea mai justă”.
În adresarea sa către Grupul de Conducere, directorul CNA, Ruslan Flocea şi-a exprimat recunoștința pentru ajutorul constant acordat de statele-membre în consolidarea capacităţilor instituţiilor de ocrotire a legii din Republica Moldova şi fortificarea statului de drept. „Având în vedere că subiectele abordate de ACN au fost întotdeauna corelate cu cele mai grave provocări și nevoi ale statelor-membre, participarea noastră la aceste activități a fost un impuls pentru consolidarea cadrului nostru legal și instituțional, în conformitate cu cele mai bune practici internaționale și europene”, a punctat directorul CNA.
În calitate de coordonator național și punct de contact, Centrul Național Anticorupție este membru activ al Rețelei Anticorupție (ACN), participând la diferite activități, care a ca scop asigurarea schimbului de bune practici în domeniul prevenirii și combaterii corupției.
Conform proiectului Planului de lucru ACN pentru 2020, Republica Moldova este una dintre cele 5 țări selectate pentru a participa la runda de monitorizare pilot.
Cristina Pendea