Ședință la ANSA. Situația din domeniul avicol – analizată

Ședință la ANSA. Situația din domeniul avicol – analizată

La Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), astăzi, a avut loc o întrunire cu participarea operatorilor din domeniul avicol.

Participanții au supus dezbaterilor situația actuală în ramura avicolă la nivel național în contextul implementării Foii de Parcurs pentru obținerea de către Republica Moldova a dreptului de export în UE a cărnii și ouălor de pasăre, categoria „B”.

Ion Sula, Director General al Agenției a menționat că etapele pentru obținerea dreptului de a exporta carne de pasăre și ouă de categoria B în Uniunea Europeană au fost discutate în cadrul câtorva ședințe de lucru cu colegii de la Ministerul Economiei și Infrastructurii al RM, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al RM, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Rurale și Mediului, alte instituții de resort dar și operatorii din domeniul producerii cărnii de pasăre și a ouălor.

„În vederea realizării obiectivelor trasate, urmează să depunem eforturi conjugate nu doar la nivelul structurilor guvernamentale și cele de control, dar în primul rând la nivelul celor implicați direct în acest sector, adică producătorii autohtoni din sectorul avicol. Anume Dvs. trebuie să vă doriți să obținem dreptul de a exporta carne și ouă de pasăre în UE, deoarece asta înseamnă dezvoltarea sectorului, echipamente moderne, iar în rezultat produse competitive și noi piețe de desfacere”, a declarat Directorul General ANSA.

În prezent, în țara noastră activează și sunt autorizate sanitar-veterinar 25 de abatoare și puncte de sacrificare a păsărilor și 22 de centre de marcare/ambalare a ouălor, dintre care, 17 centre activează în cadrul fabricilor avicole și 2 întreprinderi sunt specializate la efectuarea operațiunilor de colectare și ambalare a ouălor.

Conform procedurii de planificare a controalelor în baza riscului, au fost efectuate, pe parcursul anului trecut, 65 de controale în domeniul de producere a cărnii de pasăre și 38 de controale la centrele de marcare/ambalare a ouălor. Au fost întocmite 50 de prescripții și 14 procese verbale.

De menționat că, la întrunire au participat: Iuliana Drăgălin, Secretar de Stat la Ministerul Economiei,  Daniela Morari, Secretar de Stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Vitalie Dragan, șef de Direcție la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Mihaela Rotari

Share