Schimbările demografice: R. Moldova trebuie să ofere oportunități pentru femei la locul de muncă și să încurajeze persoanele în vârstă să continue să lucreze
„Guvernul trebuie să se adapteze noilor realități demografice și să rescrie politicile sale, creând condiții pentru familiile cu copii, asigurând echilibrul dintre viața profesională și cea personală, oferind oportunități pentru femei la locul de muncă și încurajând persoanele în vârstă de a continua să lucreze și să susțină educația de lungă durată”, a spus Dumitru Udrea la cea de-a 6-a Conferință globală privind îmbătrânirea populației și fertilitatea scăzută.
Secretarul general al Guvernului a subliniat că Moldova, ca și alte țări din Europa, trece prin schimbări demografice care sfidează sistemele economice și sociale. Scăderea populației, emigrarea și îmbătrânirea populației sunt principalele provocări demografice care influențează situația actuală din Moldova.
Tendințele demografice din ultimii 20 de ani arată o scădere continuă a populației cu circa 1,7 milioane de oameni (1990-2022). Structura populației s-a schimbat. În prezent, există o creștere a populației în vârstă care reprezintă 22% din totalul populației, rate scăzute de fertilitate și o creștere a indicatorilor de mortalitate, în special în rândul bărbaților. Pe lângă aceasta, se înregistrează o creștere a migrației interne și internaționale, în special a populațiilor tinere și reproducătoare. Până în 2050, se estimează că populația Moldovei din străinătate va fi aproape egală cu dimensiunea populației din țară.
„Construirea rezistenței demografice a autorităților locale și centrale și promovarea bunei guvernări, consolidarea capacității autorităților publice locale în utilizarea datelor privind populația pentru o planificare și dezvoltare mai bună a programelor, extinderea cooperării cu sectorul privat pentru implementarea politicilor favorabile familiei și echilibrul dintre viața profesională și cea privată, cât și promovarea îmbătrânirii sănătoase și active și dezvoltarea unui spectru larg de servicii de protecție socială pentru toate categoriile de populație în vârstă sunt obiective pentru care e nevoie de implicarea întregii societăți pentru viitorul Republicii Moldova”, a spus Dumitru Udrea.
Evenimentul se desfășoară în perioada 8-10 noiembrie, la Seul, Republica Coreea și este găzduit de UNFPA și KOSTAT. Republica Moldova este reprezentată de Secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea, Secretarul de stat în domeniul politici ocupaționale și demografie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Felicia Bechtoldt, parlamentarul Dorian Istrati și Reprezentanta rezidentă UNFPA în Moldova, Nigina Abaszada.
Conferința globală privind îmbătrânirea populației și fertilitatea scăzută pune accent pe conceptul de reziliență demografică, care necesită o tranziția de la răspunsuri negative, reactive și fragmentate la răspunsuri pozitive, anticipative și integrate la schimbările demografice care se desfășoară. Schimbarea demografică vine cu provocări, dar și cu multe oportunități. Experiența arată că societățile pot prospera într-o lume cu schimbări demografice rapide dacă abordează provocările populației într-o manieră cuprinzătoare și holistică și exploatează pe deplin oportunitățile aferente, pentru a asigura prosperitatea și bunăstarea tuturor.
Pentru a aborda provocările demografice din Republica Moldova, în 2021, cu suportul UNFPA Moldova, a fost realizat cel mai cuprinzător studiu demografic – Generații și Gen, pe un eșantion de 10.000 de persoane, care a furnizat date calitative, oferind astfel posibilitatea Guvernului de a actualiza politicile și dezvoltarea lor în acest domeniu.