Rețelele de utilități ale capitalei vor rezista noilor construcții? Răspunsul celui mai cotat inginer în domeniu, Alexandru Boldesco!
Cunoscutul inginer Alexandru Boldescu, membru Consiliului de Urbanism al capitalei afirmă că, rețelele de utilități ale orașului sunt reînnoite pe măsura racordării noilor construcții la acestea, iar la moment nu există motive să spunem că acestea ar putea să se defecteze. Despre aceasta el vorbește într-un interviu acordat pentru www.locals.md, informează OFICIAL.
„Proiectarea rețelelor de utilități a noilor dotări se realizează în conformitate cu reglementările actuale adoptate de Parlament, Guvern, ANRE în baza condițiilor tehnice de racordare emise de operatorii de servicii – proprietari sau administratori de rețele de distribuție. Soluțiile tehnice de proiectare sunt dezvoltate și testate de specialiști certificați și convenite cu operatorii. Construcția de noi rețele pentru a le conecta la cele existente este realizată de dezvoltatorul sau investitorul șantierului de dezvoltare. Adică, pe măsură ce construcția avansează, rețelele de utilități sunt și ele actualizate. Într-adevăr, rețelele de utilități din noile dezvoltări sunt adesea conectate la cele existente, dar aceasta nu reprezintă o potențială amenințare pentru rețelele de dezvoltări deja conectate la rețelele existente.
O altă modalitate de actualizare a infrastructurii inginerești a orașului este ca proprietarii rețelelor relevante să implementeze proiecte de reconstrucție și/sau modernizare a rețelelor de inginerie pe cheltuiala fondurilor proprii sau a surselor externe. Trebuie să înțelegeți că situațiile de urgență nu sunt excluse, ele pot apărea în anumite secțiuni ale rețelelor și trebuie eliminate într-o anumită perioadă de timp limitată. În același timp, pot apărea situații de urgență ca urmare a influenței factorilor naturali, antropici sau alți factori.
Locuitorii din Chișinău s-au confruntat relativ recent cu amenințări sau situații similare, când s-a înregistrat o scădere a nivelului apei pe râul Nistru în zona de captare a apei, un miros de lungă durată și mai ales intolerabil de la stațiile de epurare în perioada caldă și cu mult timp în urmă, când a existat o întrerupere a aprovizionării cu gaze în orașele de la începutul anilor 90. Dar a spune că există riscul defecțiunii rețelelor de utilități ale orașului este incorect și nu există nici o bază pentru acest lucru”, a spune el.
Boldesco a spus că a votat pentru PUZ Mezon, pentru ca zona industrială să fie transformată în una rezidențială.
„De-a lungul timpului, acest teritoriu și-a pierdut scopul funcțional inițial, iar conservarea acestei unități ca un singur complex de producție și tehnologia axat pe producția de produse industriale anterioare este cu greu posibilă din motive obiective independente de administrarea societăţii pe acţiuni. Este evident că niciunul dintre operatorii rețelei de distribuție nu are dreptul, și nu va risca să emită condiții tehnice de racordare în așa fel încât să perturbe funcționarea normală a infrastructurii inginerești în clădirile existente, în casele locuite de locuitori. Nu-mi amintesc astfel de cazuri. Exemple că nu se întâmplă nimic sunt noile ansambluri rezidențiale din zona rezidențială a sectorului Râșcani și, de altfel, dezvoltarea de pe strada Florilor, pe teritoriul adiacent fostei uzine Mezon, unde au fost construite noi clădiri de locuit înalte. În plus, fosta fabrică a fost dotată în mod fiabil cu infrastructură inginerească necesară, care, dacă este fezabilă tehnic și economic, poate fi utilizată parțial. Am încredere că noua construcție nu va înrăutăți în niciun fel situația din casele învecinate la dezvoltarea teritoriului fostei uzine ”, a mai spus inginerul.