Republica Moldova va fi reprezentantă la Comitetul de audit al Organizației Internaționale a Francofoniei

Republica Moldova va fi reprezentantă la Comitetul de audit al Organizației Internaționale a Francofoniei

În premieră, Republica Moldova va fi reprezentată în cadrul Comitetului de audit al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF). Reprezentantul desemnat de către Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a fost numit membru al acestui organ de guvernare al OIF.

Decizia privind componența reînnoită a Comitetului a fost adoptată la data de 21 martie curent, în cadrul ședinței Consiliului permanent al Francofoniei. Acceptarea candidaturii din cadrul CCRM a fost determinată, inclusiv, de rezultatele pozitive ale evaluărilor internaționale și naționale ale Curții de Conturi din ultimii ani, competențele avansate în domeniul auditului și guvernanței, precum și de experiența internațională vastă a instituției supreme de audit din Republica Moldova.

Această poziție, în premieră pentru țară, va fi, de fapt, o noutate și pentru Curtea de Conturi. Anterior, instituția nu a fost reprezentată pe o platformă de audit în cadrul unei organizații internaționale, cu responsabilități nemijlocite de evaluare și supraveghere.

Comitetul de audit este constituit din 8 membri, având la bază o reprezentare regională echilibrată: 4 reprezentanți ai statelor și guvernelor membre ale OIF, 2 membri desemnați de Consiliul permanent în urma recomandării Uniunii francofone a auditului intern, precum și președintele Comisiei administrative și financiare și președintele Comisiei pentru cooperare și programare ai OIF.

Astfel, pentru următoarea perioadă de activitate, Republica Moldova va fi unica țară care asigură reprezentarea regională europeană, ceilalți 3 membri reprezintă Canada, Republica Camerun și Republica Federală Nigeria.

Menționăm, că Comitetul de audit este un organ de guvernare care supraveghează independența și eficacitatea auditului intern al OIF,  prin asigurarea bunei funcționări a funcției de audit intern, aprobarea planurilor de audit anuale și multianuale, coordonarea activității de audit intern și extern, monitorizarea implementării planului anual de audit intern, evaluarea calității rapoartelor de audit și relevanței recomandărilor etc.

Share