![Republica Moldova și România avansează în construcția celor patru noi poduri peste Prut](http://oficial.md/wp-content/uploads/2025/02/DSC_8251-2.jpg)
Republica Moldova și România avansează în construcția celor patru noi poduri peste Prut
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, împreună cu Ministerul Transporturilor din România anunță demararea studiilor de fezabilitate pentru construcția a patru noi poduri peste râul Prut. Acestea vor conecta Republica Moldova de România, continuând procesul de consolidare a legăturilor dintre cele două state, cu scopul de a îmbunătăți infrastructura de transport și de a facilita accesul la Uniunea Europeană.
În contextul reuniunii grupului de lucru moldo-român în domeniul transporturilor, desfășurat în perioada 5-7 februarie la Chișinău, au fost semnate contractele de finanțare dintre Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România și compania câștigătoare a licitației, care va efectua aceste studii de fezabilitate. În total, au fost semnate patru contracte pentru elaborarea studiilor de fezabilitate, care vor fi finanțate din bugetul de stat al României.
Proiectele includ construcția podurilor la Costești (MD) – Stânca (RO), Leova (MD) – Bumbăta (RO) Leca (MD) – Fălciu (RO) Bărboieni (MD) – Răducăneni (RO). Studiile de fezabilitate sunt esențiale pentru evaluarea tuturor aspectelor tehnice și economice necesare pentru demararea lucrărilor de construcție. Durata acestora va fi de aproximativ 12 luni.
„Aceste proiecte marchează încă un pas semnificativ în relațiile dintre Republica Moldova și România. Vor contribui la dezvoltarea infrastructurii de transport și vor întări legăturile noastre istorice și economice. Ne dorim ca aceste poduri să faciliteze mobilitatea cetățenilor și accesul către rețele europene de transport. Prutul nu a avut atâtea poduri decât în perioada interbelică. Este un prim pas autentic de apropiere a infrastructurii Republicii Moldova de cea a României, un proces care va continua cu aceeași amploare și în viitor”, a declarat Vladimir Bolea, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
„Este un eveniment important în ceea ce privește relațiile dintre Republica Moldova și România. Intrăm într-o nouă eră a dezvoltării transporturilor peste Prut. Am semnat contractele pentru prima etapă de proiectare a acestor poduri. Vom continua cu dezvoltarea infrastructurii feroviare, navale și aeriene, integrându-le astfel încât Republica Moldova să devină competitivă în spațiul european. Fondurile europene vor contribui în continuare la dezvoltarea infrastructurii, sporind competitivitatea Republicii Moldova”, a declarat secretarul de stat de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România, Irinel Ionel Scrioșteanu.
Un alt proiect major vizează construcția podului peste Prut Ungheni-Ungheni, pentru care a fost finalizat studiul de fezabilitate, iar lucrările vor demara la 26 aprilie. Acest pod, numit simbolic „Podul de flori”, va avea și o simbolistică specială, cu elemente decorative care vor face legătura cu podul de flori din 1990.