Republica Moldova s-a clasat printre țările câștigătoare la competiția INTEL AI Global Impact Festival

Republica Moldova s-a clasat printre țările câștigătoare la competiția INTEL AI Global Impact Festival

Două echipe, formate din elevii Ciprian Meriacre și Daniela Balutel de la Liceul Teoretic „Aristotel” din mun. Chișinău și Eduard Balamatiuc și Daria Gheorghieș de la Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu” din mun. Chișinău, au adus în acest an Republica Moldova pe scena internațională a inteligenței artificiale, la competiția INTEL AI Global Impact Festival. Echipele moldovenești au concurat cu aproximativ 220 de elevi din 24 de țări.

Echipa câștigătoare de la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din mun. Chișinău (categoria de vârstă 13-18 ani), condusă de Marcela Papuc, profesoară de informatică, a elaborat proiectul „AGROOTS: Agricultură Accesibilă” drept soluție la problema pierderilor agricole cauzate de schimbările climatice și de vremea instabilă la nivel global. Proiectul elevilor are o precizie de prognozare de peste 90% pentru un sezon agricol, fiind eficient și simplu de utilizat.

Proiectul „Detectarea automată a deșeurilor”, realizat de echipa de la Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu” din mun. Chișinău (categoria de vârstă 18+ ani), ghidată de profesoara de informatică Viorica Moglan, le-a adus victoria pentru soluția propusă de îmbunătățire a procesului de identificare și sortare automată a deșeurilor, utilizând tehnologia Computer Vision. Elevii câștigători vor fi premiați fiecare cu câte 500 de dolari.

Menționăm că ambele echipe au obținut locuri premiante (locul I și III, respectiv) la competiția națională „Tekwill Junior Ambassadors”, organizată în aprilie 2022 de „Tekwill în Fiecare Școală”, identificând soluții ecologice și agrare prin utilizarea de instrumente de inteligență artificială.

Participarea echipelor din Republica Moldova a devenit posibilă datorită faptului că elevii au studiat disciplina opțională „Inteligența artificială”, propusă în cadrul proiectului „Tekwill în Fiecare Școală” și aprobată de Ministerul Educației și Cercetării în anul 2020, în baza Memorandumului de Înțelegere semnat la 22 iulie 2020. În acest an academic aproximativ 500 de elevi din 25 de instituții de învățământ studiază disciplina opțională „Inteligența artificială”.

Ministerul Educației și Cercetării este partener în proiectul „Tekwill în Fiecare Școală”, iar prin colaborare dezvoltă generații de tineri și profesori mai pregătiți pentru viitor și care răspund cerințelor pieței muncii. MEC adresează felicitări elevilor și profesorilor câștigători.

Share