Proiect de lege, anunțat de Dumitru Alaiba: Regimul duty-free va fi anulat

Proiect de lege, anunțat de Dumitru Alaiba: Regimul duty-free va fi anulat

Deputatul Dumitru Alaiba, președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe a Parlamentului, a anunțat că majoritatea parlamentară intenționează să anuleze regimul duty-free de pe teritoriul Republicii Moldova, informează OFICIAL.

„Intenționăm să anulăm regimul duty-free de pe teritoriul Republicii Moldova. Noi, ca guvernare, ca aleși ai poporului, credem în principiul echității – fiecare trebuie să achite parte dreaptă de impozite, ca statul să aibă grijă de cei vulnerabili”, a declarat el în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit spuselor sale, în primele 6 luni ale anului curent, regimul duty-free a beneficiat de privilegii – scutiri fiscale, de peste 1 miliard de lei. „Doar în 2022 scutirile totale vor fi de 2 milioane de lei. În perioada pre-pandemică această sumă ajungea și la aproape 4 miliarde de lei”, a precizat parlamentarul.

Dumitru Alaiba a mai spus că „niciun alt domeniu nu are asemenea beneficii” și nu crede că e corect acest lucru.

„Noi mereu am tins spre eliminarea acestor privilegii fiscale și acesta trebuie să fie obiectivul unei guvernări – să asigurăm condiții echitabile. De aceea, am elaborat un proiect de lege pentru anularea regimului duty-free, care va spori venituri la bugetul de stat într-o perioadă cu provocări economice deosebite. Se apropie 2023 și s-ar putea să fie nevoie de bani pentru a ajuta oamenii… ”, a subliniat deputatul.

Politicianul a remarcat că, după la votarea acestei legi, magazinele duty-free vor dispărea la expirarea licenței (în cazul Aeroportului Chișinău – în decembrie curent. „Punctele comerciale nu vor fi interzise, ele vor putea fi instalate, doar că vor achita toate taxele”, a conchis reprezentantul guvernării.

Share