Reprezentanții sectorului justiţiei au efectuat o vizită de studiu în Olanda

Reprezentanții sectorului justiţiei au efectuat o vizită de studiu în Olanda

În perioada 17-20 februarie 2015, 10 membri ai Grupului de lucru interinstituţional pentru realizarea acţiunilor din domeniul justiţiei juvenile prevăzute de Strategia de reformă a sectorului justiţiei au efectuat o vizită de studiu în Olanda. Scopul acesteia a fost schimbul de experiență în domeniul audierii minorilor în condiții prietenoase și investigării cauzelor în care copiii participă în calitate de victime sau martori ai infracțiunilor. Din grupul de lucru au făcut parte  reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Procuraturii Generale, Inspectoratului General al Poliţiei,  Institutului Naţional de Justiţie, UNICEF, Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii.

În cadrul celor 4 zile de studiu profesional, participanților le-au fost prezentate cele mai bune practici implementate în Olanda la capitolul justiție prietenoasă copiilor victime ai infracţiunii, care pot fi aplicate şi în Republica Moldova. Totodată, delegația din Republica Moldova a avut posibilitatea să discute cu experți şi practicieni implicaţi în domeniu şi să viziteze mai multe instituţii implicate în audierea şi asistenţa copiilor victime: Ministerul Justiţiei al Olandei, Procuratura şi Judecătoria din Haga, camerele de audiere a copiilor în condiţii speciale din cadrul  Poliţiei din or. Amsterdam, Centrul de traume pentru copii şi tineri (KJTC), Centrul de asistenţă multidisciplinară a abuzului faţă de copii (MDC-K) din Haarlem, Centrul Regional de Violenţă Sexuală, Utrecht.

De asemenea, s-a pus accent pe necesitatea introducerii unei noi funcții – de intervievator, dar și dezvoltarea în continuare a cadrului normativ, a practicilor de aplicare a procedurii de audiere în condiții speciale a copiilor victime sau martori ai infracțiunilor.

Experienţa preluată va contribui la dezvoltarea în Republica Moldova a unei viziuni comune a instituţiilor din domeniul protecţiei copilului şi a organelor de drept cu privire la investigarea cauzelor în care copiii sunt victime sau martori ai violenţei, exploatării şi traficului de fiinţe umane.

Vizita de studiu a fost organizată în cadrul proiectului ”Intervievarea structurată a copiilor victime și martori din Moldova”, implementat, în perioada anilor 2014-2016, de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii în parteneriat cu Centrul pentru Dezvoltare Socială MOVISIE (Olanda) şi este susținut de  Reprezentanța UNICEF în Republica Moldova și Fundația OAK.

Mihaela Rotari

Share