Regulamentul cu privire la formarea continuă a adulţilor – aprobat de Guvern

Regulamentul cu privire la formarea continuă a adulţilor – aprobat de Guvern

În scopul implementării art. 126 din Codul educaţiei, ieri, membrii cabinetului de miniștri au aprobat Regulamentul cu privire la formarea continuă a adulţilor. Documentul are rolul de a completa cadrul normativ privind educaţia adulţilor în corespundere cu prevederile europene în domeniu şi de a asigura corelarea ofertei educaţionale cu necesitățile pieţei muncii.

Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul ședinței Guvernului, ministrul educației Corina Fusu a accentuat necesitatea completării legislației naționale și ajustării ei la normele UE.

„La momentul actual pe piața muncii se atestă o mobilitate profesională pronunțată, cetățenii fiind puși în situația de a se recalifica pentru a se angaja în câmpul muncii. Aprobarea Regulamentului permite accesul la învățare continuă și oferă posibilitatea de certificare a competențelor profesionale, funcţionale, sociale dobândite în manieră formală, nonformală sau informală”, a precizat ministrul educației.

Corina Fusu a mai menționat că furnizorii de educaţie care au ca activitate de bază formarea adulţilor sau prestează servicii publice sub formă de cursuri pentru dezvoltarea competenţelor generale sau funcţionale sunt obligaţi să respecte procedura de evaluare externă, realizată de Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii în Învățământul Profesional, în vederea autorizării provizorii, acreditării sau neacreditării.

Regulamentul aprobat astăzi stabilește condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii în domeniu, modul de organizare a formării profesionale continue și a educației generale a adulților, modalitatea de evaluare și certificare a competențelor obținute de către absolvenți, modalitățile de finanțare a instruirii.

Implementarea noului document va contribui la dezvoltarea programelor de învățare pe tot parcursul vieții și la sporirea calității serviciilor respective.

La momentul actual în Republica Moldova activează peste 5000 de prestatori de servicii educaționale pentru adulți, dintre care doar circa 250 au programele de instruire coordonate cu Ministerul Educației și , după caz, cu ministerele de resort.

Doina Secrieru

Share