Președintele raionului din Moldova cu cele mai multe acorduri de înfrățire cu România: „Primul pas a fost făcut la 1 decembrie 2017”

Președintele raionului din Moldova cu cele mai multe acorduri de înfrățire cu România: „Primul pas a fost făcut la 1 decembrie 2017”

Ialoveniul este, probabil, raionul din R. Moldova care are cele mai multe acorduri de asociere cu județele din România, având în vedere că 22 din cele 25 de localități au semnat acorduri de înfrățire cu primării din șapte județe din România – Iași, Vaslui, Ilfov, Dâmbovița, Alba, Arad și Bacău, informează Oficial.

Anatolie Dimitriu, președintele raionului, a declarat, pentru www.timpul.md, că tradiția de înfrățire moldo-română a luat naștere încă de la începutul anilor 2000, când a fost semnat un asemenea acord cu județul Constanța. Totuși, acordurile productive în această privință au fost semnate abia după ce Ialoveniul a devenit centru raional.

„În acest an, vom semna al șaptelea acord de înfrățire cu județul Arad. Până acum colaborăm cu județele Iași, Vaslui, Dâmbovița, Alba, Buzău și Ilfov. Această tradiție frumoasă ne-a ambiționat să înfrățim și toate primăriile din raion cu primăriile din județele din România. Primul pas a fost făcut la 1 decembrie 2017, când ne-am deplasat peste Prut, împreună cu cei 25 de primari din raion, și am semnat acorduri de colaborare cu primăriile din județul Ilfov”, explică Anatol Dimitriu pentru sursa citată.

Potrivit președintelui raionului, aceste acorduri de colaborare nu sunt semnate doar de ochii lumii, ci contribuie semnificativ la îmbunătățirea condițiilor de trai ale locuitorilor raionului Ialoveni. Reprezentanții județelor, cu care au fost semnate acordurile, alocă sume importante din bugetele locale pentru localitățile din R. Moldova. „Recent am decis că de proiectele elaborate, împreună cu consiliile județene, să beneficieze și administrațiile publice locale. Iar în urma unui astfel de proiect, realizat cu susținerea financiară cu județul Ilfov, am dotat toate grădinițele și școlile din raion cu laptopuri, proiectoare și alte aparate, care facilitează procesul educațional”, a spus Dimitriu.

Doina Secrieru

Share