R. Moldova a primit un secvențiator de ultimă generație pentru identificarea variantelor de mutație a SARS-CoV-2

R. Moldova a primit un secvențiator de ultimă generație pentru identificarea variantelor de mutație a SARS-CoV-2

Republica Moldova beneficiază de un secvențiator de ultimă generație pentru identificarea variantelor de mutație a virusului SARS-CoV-2 prin metoda de secvențiere a genomului viral, procurat și donat cu suportul financiar al Uniunii Europene și asistenței tehnice a Organizației Mondiale a Sănătății, transmite OFICIAL.

Valoarea echipamentului de laborator este estimată la 400.000 de euro și vine să contribuie la consolidarea capacităților naționale de diagnostic de laborator. Astfel, Republica Moldova se aliniază la capacitățile laboratoarelor europene și mondiale – tehnologiile moleculare avansate, precum secvențierea de ultimă generație, permit secvențierea completă a genomului SARS-CoV-2, inclusiv a tuturor variantelor virusului. Acest echipament de înaltă performanță este important pentru predicția evoluției și apariției agenților cauzali ai bolii, mai ales în cazul virusurilor de tip ARN, precum SARS-CoV-2, ce se caracterizează printr-o variabilitate genetică înaltă, fapt ce duce la apariția mutațiilor.

Secvențierea SARS-CoV-2 va permite monitorizarea dinamicii transmiterii virusului și apariția de noi variante genetice; investigarea relației dintre genotipurile SARS-CoV-2 și datele epidemiologice, precum transmisibilitatea și severitatea bolii, identificarea grupurilor de risc pentru a ghida acțiunile de sănătate publică; evaluarea legăturii dintre tulpinile virale din cadrul clusterelor epidemiologice și monitorizarea contactelor și a altor măsuri de sănătate publică; evaluarea și confirmarea reinfectărilor; evaluarea impactului mutațiilor asupra performanței medicamentelor antivirale.

Rezultatele datelor de secvențiere vor fi integrate în sistemul național de supraveghere și corelate cu cazurile de COVID-19 pentru monitorizarea mutațiilor virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, datele brute obținute în urma secvențierii vor fi folosite pentru crearea și extinderea librăriilor proprii în scop de identificare a variantelor de interes sau de îngrijorare. Nu în ultimul rând, secvențele de consens vor fi partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde vor putea fi comparate și corelate cu variantele de virus cu mutații existente în alte țări.

Ala Nemerenco, ministrul Sănătății a menționat în cadrul ceremoniei de donație: „Țin să menționez astăzi că implementarea sistemului de supraveghere bazat pe secvențierea genomică a virusului SARS-CoV-2 va fi gestionată de Agenția Națională pentru Sănătate Publică împreună cu alte instituții internaționale de cercetare și cu suportul academic și științific din partea Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Datorită secvențiatorului, vom dispune de informații de importanță majoră, deoarece SARS-CoV-2 face parte din categoria virusurilor ARN ce au tendința de a acumula erori și pot forma mai multe mutații într-un timp foarte scurt. Obiectivele noastre este să putem identifica variantele de mutație a virusului, să monitorizăm transmiterea și răspândirea acestuia, precum și evoluția pandemiei”.

Ajutorul face parte din inițiativa finanțată de Uniunea Europeană „Solidari pentru sănătate”, direcționată spre combaterea pandemiei în țările Parteneriatului Estic, inclusiv Republica Moldova, având scopul de a consolida reziliența sistemelor de sănătate și capacitatea țărilor de a răspunde la urgență în sănătate publică.

UE_OMS_handover_secventiator-7-1024x683 UE_OMS_handover_secventiator-11-1024x683 UE_OMS_handover_secventiator-13-1024x683

Share