Procurorii apără drepturile copiilor: 264 de sesizări, 14 recursuri și 2 cauze penale
Procuratura Generală a evaluat activitatea procurorilor în domeniul promovării şi protecţiei drepturilor şi intereselor copiilor, exercitată în anul 2014.
Astfel, în rezultatul a 135 investigaţii efectuate în domeniu, procurorii au înaintat 264 de sesizări şi 14 recursuri în vederea înlăturării încălcărilor depistate, au pornit 2 cauze penale şi au expediat organelor administraţiei publice locale şi centrale 32 informaţii. În interesele copiilor şi altor persoane social-vulnerabile procurorii au intentat şi remis spre examinare în instanţele de judecată 390 acţiuni civile în valoare de 6,7 milioane lei.
În cursul anului trecut procurorii au examinat 290 petiţii privind încălcarea drepturilor copilului, din care 66 au fost recunoscute fondate şi admise, fiind înaintate 55 acte de procuror. Printre problemele cel mai des invocate în petiţii se regăsesc:
• neachitarea pensiei de întreţinere şi condiţii dificile de trai,
• litigii dintre părinţi referitor la domiciliul copiilor,
• solicitarea decăderii unui părinte din drepturile părinteşti,
• prestarea nesatisfăcătoare a serviciilor de asistenţă socială de către organele publice în teritoriu,
• instituirea tutelei asupra copiilor rămaşi fără supraveghere părintească etc.
Rămîn actuale problemele generate din fenomenul migraţiei de muncă a cetăţenilor: lipsa supravegherii adecvate a copiilor, abuzurile şi violenţa asupra copiilor, etc. Situaţia se agravează atunci cînd în rol de abuzatori figurează persoanele în grija cărora se află copiii.
Tot în anul trecut, cu participarea procurorului au fost examinate 41 cereri de încuviinţare a adopţiei, faţă de anul 2013, cînd au fost examinate 18 cereri de adopţie. Procurorii teritoriali au menţionat că Legea cu privire la regimul juridic al adopţiei a îmbunătăţit substanţial mecanismul de protecţie a copilului în procesul încuviinţării adopţiei.
În perioada de referinţă Procuratura Generală a continuat activitatea de promovare a justiţiei prietenoase copiilor. Concomitent cu punerea în funcţiune a Camerelor pentru audierea, în condiţii speciale, a copiilor implicaţi în procesul penal în calitate de victimă/martor ai infracţiunii, în sediile procuraturilor raioanelor Anenii Noi, Cahul, Călăraşi, Leova, Ocniţa, Orhei şi Soroca, Procuratura Generală şi-a adus contribuţia la perfecţionarea mecanismului de audiere a minorilor participanţi la procesul penal. Procurorii din teritoriu confirmă că audierea copiilor în condiţii speciale influenţează pozitiv procesul de acumulare a probatoriului pe caz şi, concomitent, fiind desfăşurată într-un mediu prietenos, care diminuează influenţa unor factori de ordin psiho-emoţional, permite în mare măsură evitarea revictimizării copiilor implicaţi în proces, din partea sistemului justiţiei penale.
Maria Roșca