Operaţiunea specială „Pietonul” a făcut peste 21 mii de “victime”

Operaţiunea specială „Pietonul” a făcut peste 21 mii de “victime”

În scopul diminuării numărului accidentelor rutiere cu implicarea pietonilor, sensibilizării opiniei publice asupra riscului producerii accidentelor rutiere, sporirii eficienţei activităţii de prevenire a încălcărilor Regulamentului Circulaţiei Rutiere orientate la reducerea gravităţii şi consecinţelor acestora, în perioada 19 ianuarie – 2 februarie, curent, de către angajații Inspectoratului Național de Patrulare a fost desfășurată operaţiunea specială „Pietonul”.

Astfel, în această perioadă, la orele de vârf, la trecerile pietonale, în special, în preajma instituțiilor de învățămînt și a ”punctelor negre” unde există pericol sporit de comitere a accidentelor rutiere, polițiștii de patrulare au fost prezenți pentru a dirija circulaţia transportului, înaintînd recomandări pietonilor, privind traversarea corectă și în siguranță a părții carosabile a drumului.

Pe durata operațiunii, forțele de ordine au documentat peste 21 de mii de încălcări ale prevederilor Regulamentului Circulației Rutiere. În 1 367 de cazuri pietonii au fost surprinși cum ignoră semnalele de dirijare ale traficului rutier, traversează strada neregulamentar sau încălcă cele mai elementare reguli de circulaţie, fapt ce a generat o situaţie de accident de circulaţie. Aceștia au fost sancționați cu amenzi de la 100 la 400 de lei.

Conducătorii de vehicule, în circa 800 de cazuri nu au acordat prioritatea legală pietonilor, fapt, pentru care au fost amendați cu 200 de lei cu aplicarea a 2 puncte de penalizare.

Totodată, în perioada nominalizată, circa 80 de mii de copii din toată țara i-au avut în calitate de oaspeți atât pe polițiștii de patrulare, cât și pe cei de la securitatea publică din cadrul inspectoratelor teritoriale de poliție. Inspectorii i-au familiarizat pe copii cu privire la importanța cunoașterii și respectării regulilor de circulație în trafic, dar și cu privire la comportamentul în stradă și cel din transportul public sau personal.

În acest sens, Inspectoratul General al Poliției vine cu unele recomandări către toți participanții la traficul rutier:

Recomandări pentru conducătorii auto
– Adaptați permanent viteza de deplasare la particularitățile de drum și de trafic!
– Nu vă angajați în efectuarea de depășiri neregulamentare!
– Folosiți corect luminile atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, ploaie abundentă sau ceață densă!
– Respectați normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule!
– Acordați un plus de atenție conducerii prin intersecțiile nedirijate, la depășirea mijloacelor de transport în comun sau a altor autovehicule, vitezei cu care rulați, pentru a putea în orice moment manevra și opri în deplină siguranță autoturismul, dacă situația o impune!

Recomandări pentru pietoni
– Nu vă angajați în traversarea străzii în fugă, prin fața sau prin spatele autovehiculelor staționate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în stații.
– Fiți responsabili întotdeauna cînd traversați strada! Comportamentul dumneavoastră în calitate de pietoni are urmări directe și asupra celorlalți participanți la trafic.

 

 

 
Mihaela Rotari

Share