Prima Doamnă: Emanciparea femeilor reprezintă o condiție determinantă pentru o societate prosperă

Prima Doamnă: Emanciparea femeilor reprezintă o condiție determinantă pentru o societate prosperă

Prima Doamnă a Republicii Moldova, Margareta Timofti, a participat la Conferința internațională „Lecțiile învățate în baza Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului: Perspective pentru agenda de dezvoltare post-2015”, desfășurată în perioada 14-16 ianuarie a.c. la Viena, Austria. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Academic al Sistemului Națiunilor Unite (ACUNS).

În prima zi a reuniunii, Margareta Timofti a rostit un discurs în care a informat asistența despre implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă în Republica Moldova, precum și despre prioritățile agendei de dezvoltare post-2015, elaborate în urma unor ample consultări naționale cu participarea liderilor politici, funcționarilor publici și reprezentanților societății civile.

„Direcția de dezvoltare a țării mele, ghidată de aspirații europene, implică promovarea unei societăți bazate pe principii democratice, toleranță, incluziune și participare, egalitate de gen și bunăstare pentru toți, precum și de progres economic în armonie cu mediul înconjurător”, a declarat Prima Doamnă a Republicii Moldova.

În a doua zi a forului, Margareta Timofti a participat la sesiunea privind egalitatea de gen și abilitarea femeilor. Domnia sa a menționat că Republica Moldova continuă să integreze problemele legate de gen în toate politicile naţionale de dezvoltare.

„Emanciparea femeilor reprezintă o condiție determinantă pentru o societate prosperă, bazată pe respectarea drepturilor omului şi a statului de drept. În acest scop a fost instituit Comitetul guvernamental pentru egalitatea de gen, care are misiunea de a coordona şi monitoriza toate activitățile autorităților publice în acest domeniu”, a arătat Prima Doamnă a Republicii Moldova.

La sediul Agenției Națiunilor Unite pentru combaterea drogurilor și criminalității (UNODC), Margareta Timofti a avut o întrevedere cu domnul Aldo Lale-Demoz, director executiv adjunct, coordonator global HIV/SIDA și doamna Monica Beg, șef Secția HIV/SIDA, Filiala Sănătate și Prevenirea Drogurilor a organizației.

Reprezentanții UNODC au salutat progresele înregistrate de autoritățile Republicii Moldova în combaterea traficului de droguri, combaterea crimei organizate, prevenirea și combaterea traficului de ființe și au anunțat despre intenția de a deschide un Centru de resurse al UNODC la Chișinău.

Mihaela Rotari
Share