Precizări despre varianta Omicron a virusului Sars-Cov-2
În urma consultărilor, grupul tehnic al Organizației Mondiale a Sănătății a recomandat ca noua tulpină a virusului Sars-Cov-2 să fie desemnată drept o variantă care prezintă îngrijorare, iar OMS a numit-o Omicron, potrivit protocoalelor de clasificare, transmite OFICIAL.
Noua variantă a acumulat un număr semnificativ de mutații comparativ cu varianta parentală, lucru care ar putea determina noi caracteristici de virulență și contagiozitate. Se presupune că noua variantă Omicron a apărut în luna octombrie, în regiunea Africa de Sud, în urma infectării unui pacient confirmat cu HIV pozitiv. Persistența virusului Sars-Cov-2 în organismul unei persoane cu sistemul imun slăbit a determinat crearea unui număr mare de mutații.
Varianta Omicron a fost depistată în probele colectate pe 11 noiembrie curent în Botswana și pe 14 noiembrie în Africa de Sud. Potrivit datelor publicate de Centrul European de Control al Bolilor, în prezent, sunt 33 de cazuri confirmate cu Sars-Cov-2. Acestea au fost raportate de opt țări din Uniunea Europeană. E vorba de Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Italia, Țările de Jos și Portugalia.
Toate cazurile confirmate au istorie de călătorie în țările africane. La fel, toate cazurile sunt asimptomatice sau au o evoluție foarte ușoară. Până în prezent, nu au fost raportate cazuri severe sau decese la persoanele depistate cu tulpina Omicron.
În acest context, autoritățile în sănătate vin cu mai multe recomandări.
Evităm călătoriile în țările afectate;
Respectăm cu strictețe măsurile de sănătate publică și regulile de igienă;
Ne vaccinăm împotriva COVID-19;
Monitorizăm starea de sănătate și ne adresăm la medicul de familie în caz de necesitate;
În ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor COVID-19 împotriva variantei Omicron, nu există dovezi în acest sens. Totuși, vaccinurile prezente în Republica Moldova au oferit rezultate pozitive împotriva tuturor variantelor Sars-Cov-2, mai ales dacă e vorba de formele severe și decese.
Ministerul Sănătății precizează că varianta Delta rămâne una dominantă la nivel global, iar în cazul în care vaccinurile nu își vor demonstra eficacitatea pentru varianta Omicron, acestea pot fi ușor adaptate conform noilor necesități.
Doina Buruiană
Share