Opinie: Maia Sandu, conștient sau nu, atentează la normele de bază ale democrației

Opinie: Maia Sandu, conștient sau nu, atentează la normele de bază ale democrației

Jurnalistul Victor Nichituș a vorbit într-o postare pe pagina sa de Facebook despre comentariul șefului statului, privind rezultatele primului tur al alegerilor locale din Bălți, transmite OFICIAL.

Astfel, acesta notează: „Aflată într-o vizită de lucru în nordul Republicii Moldova, președintele Maia Sandu, a comentat evaziv rezultatele primului tur al alegerilor locale din Bălți. Dar a sugerat indirect să fie înăsprite controalele în privința unui concurent electoral în alegeri”.

„Nu comentez rezultatele alegerilor, mai ales că alegerile încă se întâmplă. Este decizia cetățenilor și un singur lucru pe care l-am spus și o să îl spun în continuare este ca instituțiile statului să facă toate eforturile, așa încât să prevină finanțarea ilegală, netransparentă din bani murdari a campaniilor electorale, pentru că atunci când se întâmplă asemenea fenomene, când se finanțează campaniile netransparent și ilegal, atunci aceasta nu mai este democrație”, a declarat Maia Sandu.

În această situație, comentatorul politic își adresează următoare întrebare: „pe ce se bazează președintele, când afirmă că au fost comise aceste încălcări? Pentru că, până acum, nu a existat nicio confirmare oficială care să ateste că scrutinul a fost viciat, iar CEC, singura instituție care are autoritatea să se pronunțe în privința acestor aspecte, a recunoscut validitatea primului tur al alegerilor din Bălți”.

Prin urmare, jurnalistul spune că „atitudinea șefului statului poate fi considerată ca fiind politică, subiectivă, nicidecum întemeiată pe fapte și probe.

„Ori, președintele Maia Sandu nu vorbește din poziția de politician, ci din postura de șefă al unei instituții fundamentale, care o obligă să manifeste o atitudine neutră și echidistantă, iar orice indicație, fie și indirectă, să se bazeze pe lege și fapte demonstrate”, menționează el.

Totodată, analistul spune că atrage atenția asupra acestor detalii, pentru că „lucrurile n-ar fi atât de grave, dacă președintele Sandu ar fi fost singura care manifestă o astfel de atitudine”.

„Dar domnia sa nu este singura care vorbește în această notă. În ultima perioadă, cu mesaje similare au venit mai mulți demnitari de stat, punând astfel presiune pe instituțiile statului care veghează asupra corectitudinii procesului electoral. Am să amintesc doar de reacția vicepremierului Spânu și ministrului de Interne Revenco și am să fac abstracție de ieșirile spumoase ale unor deputați PAS, care au cerut aproape cu text deschis eliminarea Marinei Tauber din cursă.

Aș crede în buna lor intenție, dacă remarcile și îngrijorările ar fi vizat procesul electoral în ansamblu, iar criticile lor ar fi fost îndreptate împotriva tuturor celor asupra cărora planează anumite suspiciuni, nu doar împotriva unui concurent, care, întâmplător, reprezintă un partid de opoziție”, subliniază jurnalistul.

De exemplu – spune Victor Nichituș – „n-am văzut nicio aluzie la faptul că actualul viceprimar Grigorișin, contracandidatul Marinei Tauber în turul doi, ar utiliza în mod deschis resursele administrative în campania electorală”.

„Chiar ieri, pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare în care șefa Direcției educație din Bălți face deschis campanie electorală în favoarea lui Grigorișin, în timpul programului de lucru, fapt ce încalcă flagrant Codul Administrativ”, precizează comentatorul politic.

Potrivit lui, este evident că, prin aceste mesaje subtile, autoritățile politice moldovene cer indirect ca Tauber să fie scoasă din cursa electorală.

„Menționez însă că presupunerile și supozițiile, cu atât mai mult atitudinea personală față de un concurent electoral nu poate servi drept temei pentru nerecunoașterea rezultatelor unui scrutin electoral. Maia Sandu invocă lipsa Democratiei, dar, conștient sau nu, atentează la normele de bază ale Democrației, căci dreptul omului de a alege așa cum îi dictează conștiința este unul fundamental, chiar dacă rezultatul riscă să nu placă unora”, conchide Victor Nichituș.

Doina Buruiană

 

Share