Poliția de Frontieră: Actele românești rămân a fi cele mai dese documente supuse falsificării
Descoperite sau prezentate benevol, actele românești rămân a fi unele din cele mai dese documente supuse falsificării. Doi conaționali și un cetățean român sunt cercetați pentru uz de fals în acte. Acestea au fost depistate în timpul controlului de frontieră pe parcursul zilelor precedente de către polițiștii de frontieră din Direcțiile Regionale Vest și Nord.
În punctul de trecere Sculeni, pe direcția ieșire din Rep. Moldova s-a apropiat pentru verificările ce se impun la traversarea frontierei, un cetățean moldovean în vârstă de 36 ani. Bărbatul se afla la volanul unui mijloc de transport de model Mercedes 318 CDI, ce efectua cursa Moldova – Italia. După examinarea documentelor de călătorie, a fost supus controlului și microbuzul cu numere de înmatriculare moldovenești. În urma acțiunilor de control polițistul de frontieră a depistat un permis de conducere românesc eliberat pe numele unui conațional în vârstă de 41 ani. Acesta prezenta premize rezonabile de falsificare, în baza cărora a fost întocmit proces verbal. În urma audierilor, șoferul a comutat pe seama incertitudinii actul cu pricina, menționând că a fost rugat de o persoană necunoscută să-l transmită în Italia unui alt individ străin.
Curier de acte false și pe ruta Moldova – Germania, motiv pentru care este cercetat un locuitor al satului Dumbrăvița, raionul Sîngerei, în vârstă de 27 ani. Acesta intenționa să părăsească teritoriul țării prin punctul de trecere Sculeni în calitate de șofer al automobililui de model Volkswagen Crafter. În timpul verificării actelor de călătorie și a controlului de rutină asupra mijlocului de transport, angajații Poliției de frontieră au depistat o carte de identitate românească. Aceasta era dosită într-o plasă cu medicamente din interiorul torpedoului, fapt inteligibil pentru a fi supus examinării cu ajutorul tehnicii din dotare, care prin datele oferite a contestat veridicitatea documentului respectiv. Cartea de identitate era eliberată pe numele unui chișinăuian în vârstă de 32 ani, ce deținea dublă cetățenie. Șoferul a reiterat faptul că nu cunoștea despre falsificarea actului și nici persoana care i-a cerut un serviciu privind transportarea acestuia în Germania.
Nici activitatea polițiștilor de frontieră din Direcția Regională Nord nu a trecut fără incidente. În punctul de trecere a frontierei Costești- Stânca, angajații aflați în serviciu au depistat un certificat de înmatriculare care revela semne vădite de falsificare. În acest caz este documentat pentru uz de acte false un cetățean al României în vârstă de 23 de ani. Tânărul s-a apropiat pe sensul de intrare în Republica Moldova la volanul unui automobil Audi A6 înmatriculat în țara de baștină. Inspectorul de la prima linie de control a solicitat tânărului să prezinte actele de călătorie, dar și cele ale mijlocului de transport. În urma verificării acestora s-a constatat faptul că pașaportul tehnic al mașinii, eliberat de autoritățile române, prezenta mai multe semne incontestabile de imitare a originalului. Șoferul susține că nu cunoaștea despre cele depistate, dat fiind faptul că acesta a făcut schimb de automobile cu un conațional.
În toate cazurile documentele au fost ridicate și tramise spre expertiză, iar cercetările sunt continuate de angajaţii Poliţiei de Frontieră în vederea stabilirii tuturor circumstanţelor. Conform normelor procedurale, pe cazul dat a fost întocmit proces verbal de audiere și constatare a infracţiunii prevăzute de art. 361 al. (1) CP al RM.
Mihaela Rotari