Poliția Capitalei: „S-a redus numărul de infracțiuni”

Poliția Capitalei: „S-a redus numărul de infracțiuni”

Combaterea şi diminuarea ratei criminalităţii pe teritoriul municipiului Chişinău în prezent are la bază desfăşurarea continuă a acţiunilor de sensibilizare a cetăţenilor, campanii sociale de informare („Supraveghere de vecinătate”, „Sport+Şcoală+Polţie”, „Ziua Familiei”, „Adolescenţă fără violenţă” ,, Bunicii Grijulii”, ,, Eu iubesc viața, spun drogurilor NU ‘’, ,, Copil școlarizat, copil protejat”  etc.) precum şi operaţiunile speciale puse în aplicare (Mac-2018, căutarea infractorilor, măsuri profilactice de combatere a infracţiunilor patrimoniale), demarate pe tot parcursul anului. Despre aceasta comunică Direcția de Poliție a municipiului Chișinău. 

Totodată se menționează că, până în prezent, Poliţia Capitalei a destructurat zeci de grupări criminale specializate în atacuri tâlhăreşti, jafuri stradale, infracţiuni patrimoniale, precum şi legate de circulaţia ilegală şi consumul de droguri. Astfel, se constată o descurajare a elementelor criminale în comparaţie cu perioadele anilor precedenţi.

În același comunicat se declară că, în 10 luni ale anului curent, în municipiul Chişinău au fost comise şi înregistrate 8000 de infracţiuni, ceea ce constituie o diminuare cu 9,2% comparativ cu 2017.

În comparaţie cu perioada analogică a anului 2016, numărul de infracţiuni s-a redus cu circa 30%. Majoritatea infracţiunilor din cele înregistrate sunt contra patrimoniului – 62,5%, atestându-se o diminuare cu 8,59 % în comparaţie cu anul precedent. La capitolul infracţiuni grave şi deosebit de grave se constată o descreştere: cazuri de şantaj (-51,9%), violuri (-30,2%), proxenetism (-28,6%), jafuri (-21,0%), furturi din apartamente (-25,7%), pungăşii (-10,9%), alte categorii de furturi (-10,7 %).

La compartimentul accidente rutiere, pe parcursul a 10 luni de activitate, angajaţii Secţiei supraveghere transport şi circulaţie rutieră din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău au înregistrat şi intervenit la documentarea a 12 625 astfel de cazuri, ceea ce este cu 1204 mai puţin decât perioada similară a anului 2017. Dintre acestea, numărul accidentelor soldate cu pagube materiale s-a redus cu 8,71%, a persoanelor traumatizate – cu 1,82%, a cazurilor letale – cu 22,22%.

Mihaela Rotari 

Share