Parlicov: Iarna trecută a fost grea din cauza facturilor mari la energie. Acum suntem mai pregătiți

Parlicov: Iarna trecută a fost grea din cauza facturilor mari la energie. Acum suntem mai pregătiți

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, face asigurări precum că există suficiente stocuri de gaze naturale pentru a trece cu brio această iarnă, informează OFICIAL.

El spune că iarna trecută a fost grea din cauza facturilor mari la energie.

„Acum suntem mai pregătiți. Am acumulat rezerve de gaze și am limitat prețul la energie. Avem lumină și căldură la prețuri mai mici decât anul trecut.

Ministerul Energiei a elaborat încă în luna iulie 2023 un plan de acțiuni pentru pregătirea către sezonul de încălzire 2023-2024, document aprobat de Guvern în luna august”, spune Parlicov.

Ministerul Energiei a elaborat încă în luna iulie 2023 un plan de acțiuni pentru pregătirea către sezonul de încălzire 2023-2024.

Documentul ia în calcul trei posibile scenarii:

1) nu vor exista limitări de gaze naturale livrate de Gazprom către Moldovagaz,

2) continuarea livrării gazelor naturale de către Gazprom la nivelul de 5,7 mil. m3/ zi, și

3) rezilierea de către Gazprom a contractului de furnizare a gazelor naturale, semnat între Moldovagaz și Gazprom.

La scenariul 2 pot exista două situații:

a) Moldovagaz decide repartizarea celor 5,7 mil. m3/ zi livrate de Gazprom între malul drept și malul stâng proporțional cotei din consumul înregistrat în anul 2021, fără a lua în considerație volumul de gaze naturale livrat către MGRES pentru producerea energiei electrice destinată consumatorilor malului drept.

b) Moldovagaz decide alocarea celor 5,7 mil. m3/ zi livrate de Gazprom către consumatorii de pe malul stâng al Nistrului, inclusiv în scopul producerii energiei electrice pentru consumatorii malului drept.

Scenariile luate în calcul se bazează pe experiența crizei energetice din sezonul de încălzire 2022-2023. De asemenea, modelările au ținut cont de contextul geopolitic actual, cu războiul din Ucraina și politizarea comerțului cu resurse energetice de către Federația Rusă, care au crescut exponențial riscurile de aprovizionare cu energie în toată Europa. Vulnerabilitatea principală în următorul sezon de încălzire se estimează a fi capacitatea limitată a consumatorilor din Moldova de a plăti prețuri mari la energie, prețuri de piață în caz de o nouă criză energetică.

În funcție de fiecare scenariu, cu sau fără limitarea livrării gazelor naturale, sunt prevăzute măsuri de diminuare a riscurilor și asigurarea furnizării neîntrerupte a gazelor naturale către consumatori. Concomitent, Guvernul Republicii Moldova prin aprobarea proiectului respectiv, la fel ca și statele membre UE, își propune realizarea mai multor măsuri de reducere a consumului de gaze naturale în sezonul de încălzire 2023-2024.

Astfel, planul conține acțiuni de reducere a consumului de gaze naturale, de consum rațional de resurse energetice, reconectarea clădirilor publice la sistemele centralizate de termoficare, funcționarea centralelor termice pe combustibili alternativi, utilizarea stocurilor de gaze create de SA Energocom până la începerea sezonului rece. Volumul minim țintit a acestor stocuri urmează să constituie către 1 octombrie 450 mil.m3 de gaze.

În cazul Termoelectrica, cel mai mare consumator de gaze naturale, se prevede, după caz, utilizarea păcurii în calitate de combustibil alternativ în combinație cu gazul, dar nu mai mult de 50% de păcură. Utilizarea combinată a combustibilului gaze naturale – păcură se va aplica în dependență de evoluțiile prețurilor la resursele energetice, disponibilitatea resurselor energetice și impactul asupra vulnerabilității consumatorilor.

Planul de acțiuni pentru pregătirea către sezonul de încălzire 2023-2024 poate fi accesat aici:

https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/subiect-13-nu-361-men-2023.pdf

Tariful compensat pentru gazele naturale, în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică
Extremă – 12 lei/m3

Foarte ridicată – 12,2 lei/m3

Ridicată – 12,40 lei/m3

Medie – 12,6 lei/m3

Scăzută – 17 lei/m3

Primară – tariful în vigoare, de 18,07 lei/m3

Fără vulnerabilitate – tariful în vigoare, de 18,07 lei/m3

Tariful compensat pentru căldură în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică
Extremă – 1.450 de lei/Gcal

Foarte ridicată – 1.475 de lei/Gcal

Ridicată – 1.500 de lei/Gcal

Medie – 1.525 lei/Gcal

Scăzută – 2.100 de lei/Gcal

Primară – 2.900 de lei/Gcal

Fără vulnerabilitate – tariful reglementat, de 3.457 de lei/Gcal

Tariful compensat la energie electrică, în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică
Extremă – 1,54 lei/kWh

Foarte ridicată – 1,74 lei/kWh

Ridicată – 1,94 lei/kWh

Medie – 2,14 lei/kWh

Scăzută – 2,34 lei/kWh

Primară – 2,54 lei/kWh sau preț reglementat, oricare valoare este mai mică

Fără vulnerabilitate – prețul reglementat (2,39 lei/kWh – Premier Energy și 2,88 lei/kWh – FEE Nord)

Share