Parlicov: Când vom termina de construit noile linii de tensiune înaltă cu România, vom deveni cel mai deschis sistem energetic de pe continent

Parlicov: Când vom termina de construit noile linii de tensiune înaltă cu România, vom deveni cel mai deschis sistem energetic de pe continent

Construcția interconexiunilor puternice cu România și calitatea robustă a rețelei de transport a energiei electrice ne permit realizarea unor politici ambițioase privind energia regenerabilă, dar și electrificarea transportului și a sectorului de încălzire – a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul EU-Moldova Business Forum, parte a Moldova Business Week, informează OFICIAL.

„Electrificarea celor două domenii – transport și încălzire – va permite un consum mai flexibil, care poate fi majorat atunci când energie de la soare și vânt este multă, și redus, atunci când e deficit de energie și, respectiv, prețurile sunt mai mari. Acest tip de consum este relativ ușor de gestionat și ne va permite să echilibrăm rețeaua chiar prin consumul de energie”, a precizat ministrul.

Sectorului clădiri îi revine mai mult de jumătate din consumul de energie din țară, urmat de transporturi, cu cca o treime. În plus, cca 64% din locuințe se încălzesc în continuare cu lemne de foc și sobe ineficiente energetic. Astfel, creșterea eficienței energetice și trecerea de la combustibili fosili la energie electrică va permite decarbonizarea sectorului energetic și atingerea obiectivelor de zero emisii nete de CO2 către anul 2050. Pentru a stimula schimbările de comportament ale consumatorilor, urmează a fi introduse tarife diferențiate orare la energia electrică, iar prețurile vor fi stabilite la bursa de energie, pe care o lansează bursa română OPCOM.

Interconexiunile noi cu România vor permite, de asemenea, exportul de energie electrică regenerabilă, dar și importul energiei necesare pentru perioadele din zi cu consum mare, dimineața și seara. Amintim că în anul 2025 este planificată darea în exploatare a liniei electrice de 400 kV Vulcănești – Chișinău, iar până în 2029 a altor două linii – Bălți – Suceava și Strășeni – Gutinaș.

„Când vom termina de construit noile linii de tensiune înaltă cu România, vom deveni cel mai deschis sistem energetic de pe continent, căci interconexiunile vor avea o capacitate de 5-6 ori mai mare decât vârful de consum în țară. Acest lucru înseamnă că putem avea rolul de pod energetic pentru reconstrucția Ucrainei, dar și de producător și exportator de energie regenerabilă”, a mai spus Victor Parlicov.

În cadrul evenimentului, reprezentanta Directoratului general pentru energiei a Comisiei Europene (DG Energy), Yolanda GARCIA-MEZQUITA, a felicitat Republica Moldova pentru lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană și a apreciat determinarea și viteza cu care se mișca țara în alinierea la normele europene în sectorul energetic. Aceasta a subliniat că cuplarea piețelor de energie va aduce Republicii Moldova multiple beneficii, securitate energetică, posibilitatea de a produce mai multă energie regenerabilă, flexibilitate și lichiditate a sistemului și prețuri mai mici, respectiv facturi mai mici pentru consumatorii casnici.

Share