Orchestra Naţională de Femei din Jiangsu, China, a susţinut un recital în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor”- 2016

Orchestra Naţională de Femei din Jiangsu, China, a susţinut un recital în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor”- 2016

Sala cu Orgă din Chişinău a găzduit la data de 2 martie, curent, un concert al Orchestrei Naţionale de Femei din Jiangsu, China, susţinut în cadrul ediției jubiliare a Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor”- 2016. Evenimentul a avut loc grație parteneriatului între Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Ambasada Republicii Populare Chineze la Chişinău.

În discursul său susținut în debutul concertului, viceministrul Culturii Igor Șarov a  remarcat că participarea colectivelor artistice din China în cadrul Festivalului „Mărţişor” a devenit deja o tradiţie, menționând participarea la edițiile precedente a faimosului grup de dansatori compus din persoane cu dizabilităţi „China Disabled People’s Performing Art Troupe” și a Ansamblului de instrumente tradiţionale „Classical Impressions Ensemble”. Oficialul a mulţumit Ambasadei Republicii Populare Chineze pentru susţinerea acordată în aprofundarea relaţiilor culturale dintre cele două ţări.

La rândul său, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze la Chişinău, Zhang Yinghong, a notat că relaţiile de prietenie dintre cele două ţări se extind tot mai mult în fiecare an, mulțumind pentru posibilitatea oferită artiștilor din China de a participa în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor”, care este un eveniment cultural deosebit. Demnitatul a vorbit despre orchestra de femei ca fiind unica orchestră profesională de femei din China, care interpretează muzică tradiţională chineză, bucurându-se de o mare popularitate atât în ţară, cât şi peste hotare.

În cadrul concertului, Orchestra Naţională de Femei Jiangsu, condusă de dirijorul şi compozitorul Yang Chunlin, a evoluat la diverse instrumente muzicale, precum suona, flautul chinezesc, erhu ş.a.  Pe lângă muzica tradiţională chineză, orchestra a interpretat şi două cântece populare moldoveneşti – „Trandafir de la Moldova” şi „Moldoveneasca”. Orchestra a evoluat și în cadrul spectacolului de inaugurare a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor” care a avut loc la Palatul Național pe 1 martie.

Orchestra Naţională de Femei Jiangsu din China este unicul colectiv din subordinea Ministerului Culturii din China și a evoluat în cadrul a nenumărate concerte organizate în cadrul Zilelor Culturii Chinei în diferite țări. Orchestra promovează cultura muzicală chineză în Europa, Asia şi America, dar şi pe cele mai prestigioase scene din ţară, precum China National Grand Theater. Este laureată a mai multor concursuri internaţionale.

Mihaela Rotari
Share