Obermeyer Group – companie germană în inginerie de construcții, deschide un birou în Moldova
Obermeyer Group, una dintre cele mai mari companii de inginerie din Germania, deschide o filială la Chișinău, Moldova, ca parte a unei expansiuni strategice.
Grupul Obermeyer, care include 32 de birouri în 9 țări și peste 1.200 de angajați, aduce o experiență vastă în infrastructură feroviară, planificare rutieră și dezvoltare urbană, acumulată în proiecte din Germania, Cehia, Turcia, Grecia, China și Orientul Mijlociu. Obermeyer este recunoscut pentru utilizarea tehnologiilor avansate în planificarea digitală și designul sustenabil al infrastructurii.
Pe lângă deschiderea fizică a oficiului, la Chișinău, compania se află în perioadă activă de angajare a personalului, urmând să contribuie la modernizarea rețelei de transport feroviar a țării, facilitând mobilitatea mărfurilor și a persoanelor. Compania va contribui la crearea de locuri de muncă locale și colaborarea cu profesioniști moldoveni, creând premise pentru viitoare colaborări și extinderea investițiilor în infrastructură și logistică.
Viziunea strategică a companiei este de a asigura prezența în regiune, în Republica Moldova, pentru potențiale proiecte și dincolo de hotarele țării, mai ales în procesul de reconstrucție a Ucrainei.
Obermeyer este una dintre companiile din domeniul de infrastructură cu care Agenția de Investiții a inițiat primul contact încă la începutul anului 2024, în timpul unei misiuni targetate de business în Berlin, Germania. Urmare a primei întâlniri, Obermeyer a efectuat multiple deplasări la Chișinău, inclusiv fiind prezent la Forumul Căilor Ferate (Railway Forum 2024), analizând oportunitățile din Republica Moldova, dar și din regiune.
Decizia de deschidere a unui birou vine și ca urmare a câștigării unui contract finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), pentru asistență tehnică și supraveghere în proiectul de reabilitare a secțiunii nord-centrale a Coridorului Feroviar Nord-Sud din Moldova.
Valoarea totală a proiectului pentru acest coridor feroviar se ridică la 114 milioane EUR, din care BERD oferă un împrumut de 23 milioane EUR, completat cu un grant de 20 milioane EUR din partea Uniunii Europene și 28 milioane EUR cofinanțare din partea CFM. Modernizarea acestui coridor, care include sectoarele feroviare Vălcineț-Bălți-Ungheni și Chișinău-Căinari, are o importanță strategică pentru Moldova, facilitând transportul de mărfuri din Ucraina spre Uniunea Europeană prin Moldova și consolidând capacitatea de tranzit a țării.