Rapoartele de activitate ale Curții de Conturi pentru anii 2022-2023 au fost audiate de comisia parlamentară de profil
Membrii Comisiei de control al finanțelor publice au audiat, astăzi, rapoartele anuale ale Curții de Conturi asupra administrării și întrebuințării resurselor financiare publice și a patrimoniului public pentru anii 2022-2023.
Documentele prezintă o sinteză a tuturor constatărilor de audit menționate în rapoartele Curții de Conturi și care vizează gestionarea patrimoniului public, utilizarea conformă a resurselor publice, controlul intern managerial etc.
Subiectele de referință prezentate în raportul pentru anul 2022 se referă la managementului finanțelor publice; gestiunea patrimoniului public, inclusiv procesul de investiții; sectorul agricol; sectorul social și medical; participația statului în sectorul corporativ; acordarea asistenței juridice garantate de stat etc. În constatările Curții de Conturi se menționează că obiectivul alinierii evidenței contabile și raportării financiare la Standardele Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public (IPSAS) nu a fost atins, executarea bugetelor ministerelor nu a înregistrat progrese, iar gestiunea patrimoniului public continuă a fi un domeniu problematic. De asemenea, în cadrul auditului în domeniul gazelor naturale au fost atestate unele neconformități. La inițiativa Parlamentului, în anul 2022, Curtea de Conturi a realizat un audit al conformității cheltuielilor și a investițiilor capitale la întreprinderile de gaze naturale. Curtea de Conturi a constatat că unele activități, procese și proceduri, precum și tranzacții, concepute, create și realizate de SA „Moldovagaz” și persoanele responsabile de guvernanță nu au întrunit în totalitate criteriile de conformitate.
Totodată, în raport se menționează că au fost înregistrate progrese importante în domeniul reglementării și punerii în aplicare a Controlului Financiar Public Intern (CFPI), dar trebuie continuate eforturile privind implementarea procedurilor de control intern și consolidarea capacităților auditului intern.
Activitatea desfășurată de Curtea de Conturi în anul 2023 a vizat misiunile de audit obligatorii, și anume auditarea a trei rapoarte anuale ale Guvernului privind executarea bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) și a fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM). De asemenea, au fost supuse auditului situațiile financiare consolidate ale ministerelor, cu instituțiile din subordine. În 2023 au fost realizate 14 rapoarte de acest tip.
Printre constatările care se conțin în raportul pentru anul 2023 au fost evidențiate nerespectarea calendarului bugetar în ceea ce privește elaborarea și adoptarea sau modificarea legii bugetului; lipsa unui cadru normativ referitor la recunoașterea, planificarea și executarea subvențiilor și granturilor; carențe cu privire la planificarea și executarea cheltuielilor privind proiectele investiționale; planificarea deficitară a alocațiilor pentru implementarea sistemului unitar de salarizare în sectorul bugetar; resurse financiare nevalorificate etc.
Scopul acestor rapoarte este de a prezenta Parlamentului, Guvernului, entităților auditate și societății principalele probleme sistemice, constatări și concluzii formulate ca urmare a activității de audit public extern.
Tot astăzi, Comisia de control al finanțelor publice a audiat rapoartele anuale de activitate a Curții de Conturi în anii 2022 și 2023. Documentele prezintă informații referitoare la managementul instituțional, inclusiv auditul intern, finanțele și bugetul instituției, personalul Curții de Conturi, activitatea de audit public extern, colaborarea cu Parlamentul și partenerii de dezvoltare, precum și prioritățile de viitor ale instituției. În perioada de referință Curtea de Conturi a efectuat 80 se misiuni de audit, dintre care 43 misiuni de audit financiar, 29 – audit al conformității, șase misiuni de audit al performanței și două misiuni de follow-up.
În rapoarte se menționează și despre constatările privind detectarea indicilor de fraudă în procesul de administrare a finanțelor publice și a patrimoniului public. Astfel, în anii 2022 și 2023, Curtea de Conturi a remis organelor de drept materialele a 21 de misiuni de audit pe marginea cărora au fost pornite cinci cauze penale, iar materialele a 11 rapoarte de audit sunt în proces de examinare.
Totodată, pe parcursul anilor 2022-2023, în cadrul ședințelor Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice, au fost audiate 75 de rapoarte ale Curții de Conturi, unele dintre acestea fiind examinate și de alte comisii parlamentare de specialitate.
Rapoartele de activitate ale Curții de Conturi pentru anii 2022-2023, precum și rapoartele asupra administrării și întrebuințării resurselor financiare publice și a patrimoniului public vor fi propuse spre audiere plenului Parlamentului.