Numărul de animale diagnosticate cu rabie s-a micşorat cu 50,7% în prima jumătate a anului 2016

Numărul de animale diagnosticate cu rabie s-a micşorat cu 50,7% în prima jumătate a anului 2016

Rabia (turbarea) rămâne o problemă actuală în contextul măsurilor de combatere și profilaxie a zooantroponozelor – bolilor comune animalelor şi oamenilor.Actualitatea rabiei este determinată de situația epizootologică, care în lunile ianuarie-iunie anul curent are o uşoară tendinţă de ameliorare. Astfel, în Republica Moldova, în prima jumătate a anului, numărul de animale diagnosticate cu rabie, conform datelor Centrului republican de diagnostică veterinară, s-a micşorat de la 92 până la 59 (cu 50,7%) faţă de aceeaşi perioadă a a.2015. S-a diminuat întrucâtva şi numărul teritoriilor administrative afectate de rabie – de la 31 la 22, potrivit unui comunicat al CNSP.

Totodată în unele teritorii situaţia epizootologică continuă să se menţină încordată: în raionul Slobozia rabia a fost diagnosticată la 8 animale, Edineț – la 5, în raioanele Briceni, Dondușeni – la câte 4, Cantemir și Grigoriopol – la câte 3, în 10 teritorii rabia a fost depistată la câte 2 animale (mun. Bălți, raioanele Criuleni, Drochia, Glodeni, Hâncești, Ialoveni, Rezina, Soroca, Ungheni, Comrat), în 6 teritorii s-a înregistrat câte un caz de rabie animalieră.

Din numărul total de animale afectate de virusul rabic fac parte 17 câini, 15 bovine, 10 vulpi, 8 pisici, o ovină, un jder și o cabalină.

Circulaţia intensă a virusului rabic continuă să fie condiţionată de numărul excesiv de vulpi şi de efectuarea redusă a măsurilor de combatere a rabiei în rândul acestor animale, ceea ce contribuie la răspândirea virusului rabic şi în populaţia altor animale, îndeosebi domestice, creând pericol iminent de agravare a situaţiei epidemiologice.

Activitățile de profilaxie a rabiei se cer a fi direcționate spre ameliorarea în continuare a calității asistenței antirabice și sporirea gradului de conștientizare a populației a riscurilor de la contactul cu orice categorie de animale.

Un element esenţial în menţinerea bunăstării epidemiologice la rabie îl constituie respectarea unor măsuri simple, dar eficace de comportament în cazul traumelor provocate de animale. Ele constau în spălarea abundentă a rănii cu apă curgătoare şi săpun, prelucrarea marginilor rănii cu tinctură de iod. Prin efectuarea acestor proceduri se asigură înlăturarea masivă a virusului rabic din rană.

O altă măsura eficientă este adresarea imediată după asistenţă medicală pentru a primi, la necesitate, tratamentul specific – vaccinul antirabic. Odată început, tratamentul se cere a fi efectuat pe deplin şi în termenii indicaţi de specialiştii respectivi. Vaccinul aplicat este destul de eficient şi nu condiţionează apariţia reacţiilor adverse postvaccinale.

În perioada de referință nu au fost diagnosticate cazuri de rabie umană.

 

Maria Roșca

 

Share