„Moldovagaz” a expediat ANRE demersul de revizuire a tarifului de furnizare a gazelor naturale
SA „Moldovagaz” a expediat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) demersul de revizuire a tarifului de furnizare a gazelor naturale către consumatorii finali la prețuri reglementate în 2024. Potrivit proiectului de calcul, tariful mediu ponderat pentru furnizarea gazelor naturale se propune să fie redus până la 13347 lei pentru o mie de metri cubi sau cu 12,5%.
Principalii factori, care au determinat necesitatea revizuirii tarifelor, sunt reducerea semnificativă a prețurilor de achiziție pentru gaze naturale pe spotul olandez TTF, precum și o diminuare pronunțată a componentei de corectare a venitului reglementat al furnizorului (devierile tarifare) pentru anul 2023.
Potrivit adresării, la punctele de ieșire din rețelele de transport gaze, dacă noul tarif se va aplică începând cu 1 ianuarie 2024, acesta ar trebui să constituie 10 800 lei pentru o mie de metri cubi sau cu 20,1% mai puțin decât cel actual. Totodată, la punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor de presiune înaltă, se propune stabilirea acestuia la nivelul de 10 933 lei pentru o mie de metri cubi, cu o reducere de 20%, la presiunea medie – 12 084 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 16% mai puțin, iar în cazul rețelelor de presiune joasă, la care sunt conectați toți consumatorii casnici și o parte a consumatorilor non-casnici – 16 062 lei pentru o mie de metri cubi, cu o scădere de 4%. De subliniat că reducerea moderată a tarifului pentru consumatorii racordați la rețelele de presiune joasă, se datorează modificării structurii consumului pe diferite niveluri de presiune, creșterii lungimii rețelelor de presiune joasă, precum și aprobării tarifelor noi pentru distribuția gazelor naturale din 8 iulie 2023.
Totuși, ținând cont de faptul că, potrivit legii, ANRE are la dispoziție 90 de zile pentru a revizui și a aproba noi tarife, și în această perioadă sunt acumulate devieri tarifare, care urmează să fie compensate consumatorului, SA „Moldovagaz” a creat câteva scenarii de aplicare a tarifelor, în funcție de data intrării acestora în vigoare. Și anume, în cazul în care tarifele se vor aplica din 1 martie 2024, la punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor de presiune înaltă, acestea vor constitui 9 927 lei pentru o mie de metri cubi, cu o scădere de 27,4%, presiunea medie – 11 003 lei pentru o mie de metri cubi sau cu 23,5% mai puțin, iar în rețelele de presiune joasă – 14 671 lei pentru o mie de metri cubi, cu o diminuare de 12,3%.
Totodată, dacă prin decizia autorității de reglementare tarifele vor intra în vigoare la 1 aprilie 2024, prețul la presiune înaltă va constitui 9 121 lei pentru o mie de metri cubi (-33,3%), la presiune medie – 10 171 lei la mie de metri cubi (-29,3%), la presiune joasă – 13 720 lei pentru o mie de metri cubi (-18%).
Cel de-al treilea scenariu presupune aplicarea tarifelor noi de la 1 mai 2024. În acest caz, conform calculelor, în rețelele de presiune înaltă acestea ar trebui să fie de 8 512 lei pentru o mie de metri cubi (-37,7%), presiunea medie – 9 547 lei pentru o mie de metri cubi (-33,6%), iar presiunea joasă – 13 025 lei pentru o mie de metri cubi (-22,1%). De menționat că scenariile respective iau în considerare componenta de corectare a venitului reglementat al furnizorului pentru perioadele ianuarie-februarie, ianuarie-martie și, respectiv, ianuarie-aprilie 2024.
Proiectul tarifului pentru furnizarea gazelor naturale către consumatorii finali la prețurile reglementate în anul 2024 a fost elaborat în strictă conformitate cu legislația și va acoperi costul achizițiilor de gaze naturale, ceea ce va asigura îndeplinirea obligațiilor contractuale de plată față de furnizor.
Tariful la gaze naturale la prețuri reglementate este aprobat de ANRE în cadrul unei ședințe deschise.