Moldova și Estonia vor colabora în domeniul protecției sociale

Moldova și Estonia vor colabora în domeniul protecției sociale

Moldova și Estonia vor colabora în promovarea unor reforme coerente în domeniul protecției sociale.

La un acord în acest sens s-a ajuns în cadrul unei întrevederi dintre Ministrul Protecției Sociale și al Muncii din Estonia,  Helmen Kutt și omologul său de la Chișinău, Valentina Buliga.

Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei din Republica Moldova  a informat oaspeții despre reformele implementate în ultimii cinci ani și despre obiectivele de dezvoltare a domeniului protecției sociale din țara noastră.

Doamna Valentina Buliga a  accentuat că la moment țara se poate mândri cu servicii sociale moderne și larg dezvoltate.

Accent sporit s-a pus și pe reformele domeniului de  protecție a copiilor, astfel că actualmente putem afirma cu certitudine că Moldova dispune de un cadru legislativ european în domeniu ce prevede un grad sporit de protecție pentru copiii aflați în situație de risc. În Moldova a fost instituit Serviciul telefonic gratuit pentru copii aflați în dificultate,au fost dezvoltate servicii sociale alternative instituționalizării pentru copiii rămași fără îngrijirea părinților.

În cadrul discuțiilor s-a vorbit și despre politicile avansate pentru protecția persoanelor cu dezabilități. Doamna Valentina Buliga a ținut să menționeze că în premieră în republică a fost instituită profesia de asistent personal pentru persoanele țintuite la pat. În scopul acordării suportului familiilor ce îngrijesc de persoane cu grad sever de dezabilitate, a fost dezvoltat serviciul Respiro, serviciul  Casa Comunitară, serviciul Echipa Mobilă.

Valentina Buliga a menționat că ministerul muncii, protecției sociale și familiei pe viitor urmează să reformeze încă un domeniu foarte important al protecției sociale cel al asigurărilor sociale, pentru al transforma într-un sistem viabil financiar, atractiv pentru populație și echitabil pentru toți contribuabilii. Dna ministru a informat că la acest document se lucrează deja și că a fost demarat un amplu proces de consultări cu societatea civilă și partenerii de dezvoltare.

Ministrul estonian Helmen Kutt a  dat aprecieri înalte progreselor înregistrate de colegii din Moldova și a menționat problemele asemănătoare cu care se confruntă domeniul protecției sociale și din Estonia. În acest sens părțile au convenit să colaboreze mai activ prin preluarea experienței și consultarea proiectelor de Legi, organizarea vizitelor de studiu și constituirea platformelor comune de discuții pentru a identifica cele mai optime căi de soluționare a problemelor din domeniu.

Mihaela Rotari

Share