Ministru: ”În Moldova nu trebuie să ajungă în instituţii niciun copil sub vârsta de 3 ani”
UNICEF, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și Ministerul Sănătății aspiră să reducă numărul copiilor instituţionalizaţi de până la 3 ani și a celor cu dizabilități, în instituțiile rezidențiale din țară, potrivit unui Memorandum semnat astăzi de către UNICEF, MMPSF, MS și CCF Moldova împreună cu partenerul său Hope and Homes for Children Marea Britanie (HHC), potrivit unui comunicat de presă.
UNICEF, împreună cu CCF/HHC Moldova inițiază un proiect de 425,800 Euro, care va sprijini familiile vulnerabile cu copii. În următorii doi ani vor fi create două creșe sociale pentru copiii dezinstituționalizați și vor fi sprijinite 25 de familii de asistenți parentali profesioniști specializați pe îngrijirea copiilor sub vârsta de 3 ani și a celor cu dizabilități. Un număr total de 45 de copii din cadrul Centrului de plasament temporar și reabilitare pentru copii din Bălți vor fi reintegrați, iar instituția sprijinită în dezvoltarea serviciilor sociale și medicale care vor înlocui serviciul rezidențial. CCF Moldova va contribui și la îmbunătățirea legislației privind intervențiile pentru ajutorarea părinților vulnerabili și a copiilor lor și va instrui profesioniștii la nivel local.
Proiectul va prevedea și lansarea unei campanii ample de comunicare menite să recruteze asistenți parentali profesioniști pentru copii mici și cu dizabilități care nu au o familie.
„Există o necesitate stringentă de a dezvolta serviciile alternative de îngrijire familială pentru copiii sub vârsta de 3 ani și cei cu dizabilități. În Moldova nu trebuie să ajungă în instituţii niciun copil sub vârsta de 3 ani”, a spus Ministrul muncii, protecției sociale și familiei, Stela Grigoraș.
”Această inițiativă va contribui atât la prevenirea abandonului copiilor provenind din familii vulnerabile, cât și la reintegrarea socială a copiilor care au fost deprivați de un mediu familial propice dezvoltării armonioase”, a spus Reprezentanta UNICEF Nune Mangasaryan.
Suntem recunoscători partenerilor noștri de dezvoltare UNICEF, care vin să sprijine Ministerul Sănătății în acest proces și reformă complexă, a adăugat Ministra sănătății, Ruxanda Glavan.
Proiectul este o continuare a inițiativei de creștere a numărului copiilor din instituții rezidențiale, reintegrați în familii.
Inițiativa se înscrie în prioritățile UNICEF de a asigura protecția și accesul copiilor de vârstă fragedă la un mediu familial, cu prioritatea Guvernului de a preveni instituționalizarea copiilor, potrivit Strategiei pentru protecția copilului 2014-2020, și presupune armonizarea cu tendințele europene. Actualmente cca 3,000 de copii rămân în instituții rezidențiale.
Maria Roșca