Ministerul Energiei se pregătește să reorganizeze activitatea Agenției pentru Eficiență Energetică

Ministerul Energiei se pregătește să reorganizeze activitatea Agenției pentru Eficiență Energetică

Secretara de stat din cadrul Ministerului Energiei, Carolina Novac, a discutat cu echipa Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE) despre reorganizarea instituției.

Ministerul și-a setat drept una din priorități realizarea mai multor proiecte de eficiență energetică – atât în sectorul rezidențial, cât și cel public, inițiative precum schimbarea electrocasnicelor vechi pe unele mai eficiente energetic, îmbunătățirea performanței de eficiență energetică a clădirilor și a infrastructurii termoenergetice, pentru a obține un consum mai rațional de energie, respectiv, și facturi mai mici. Iar toate aceste proiecte, precum și multe altele care vor urma vor fi puse în aplicare de către Agenție, aceasta urmând a fi fortificată, a spus secretara de stat Carolina Novac.

„Sectorul energetic trece printr-un amplu proces de transformare. Lucrăm la modificarea mai multor legi pentru a oferi Agenției un rol esențial pe dimensiunea eficienței energetice. Agenția va reprezenta un pilon esențial în transformarea sectorului energetic spre ținta decarbonizare. Avem foarte mult de lucru împreună pe creșterea capacităților resurselor umane, demararea proiectelor de anvergură cu impact pozitiv pentru cetățenii noștri”, le-a transmis secretara de stat.

O parte din bani pentru proiectele de eficiență energetică ar urmă să vină de la donatori străini, o altă parte – din schema de obligații de eficiență energetică, noțiune introdusă recent în legislație, și se analizează și o componentă de împrumut acoperită de beneficiarul final.

Operatorii sistemelor de distribuție de energie electrică și a celor de gaze naturale, precum și importatorii de produse petroliere vor contribui anual la fondul de eficiență energetică cu un anumit procent din volumul total anual al vânzărilor de energie către consumatorii finali. Aceste surse financiare vor fi incluse în legea bugetului de stat și direcționate pentru proiectele de eficiență energetică. Ministerul Energiei lucrează la finalizarea conceptului funcționării acestui mecanism, a mai anunțat secretara de stat responsabilă de decarbonizare Carolina Novac.

Potrivit directorului instituției, Ion Muntean, în câteva luni noua structură ar urma să aibă un număr 45 de angajați, de trei ori mai mult decât în prezent. El a spus că după ce echipa își va mări capacitatea instituțională, își va focusa atenția inclusiv pe atragerea de fonduri europene disponibile pentru Republica Moldova.

Share