Ministerul Educației a identificat 8 raioane unde există semne de întrebare privind corectitudinea desfășurării examenelor
Corectitudinea desfășurării examenelor naționale este esențială pentru construirea unui sistem educațional bazat pe meritocrație și integritate. Degeaba le vorbim copiilor despre valori, dacă în practică ei văd altceva. Ministerul Educației a efectuat o analiză detaliată privind rezultatele comparative ale examenului de clasa a 9a și examenului de bacalaureat pentru aceeași cohortă de elevi. Evaluarea a identificat câteva raioane în care există semne vădite de neconformități sistemice.
Atunci când într-un raion la examenele de a 9a, 10% din elevi obțin repetat note de 9 și 10, iar la examenul de bacalaureat nu se înregistrează nicio notă de 9 și 10, aceasta ridică semne mari de întrebare privind corectitudinea desfășurării examenelor. Ministerul a identificat 8 asemenea raioane: Briceni, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Drochia, Dubăsari, Rezina, Șoldănești.
În cele 197 de instituții de învățământ din aceste raioane, în sesiunea din acest an, vor merge aproximativ 400 de voluntari instruiți și certificați de Minister, pentru a monitoriza pe loc desfășurarea procesului. Totodată, lucrările vor fi verificate selectiv de evaluatori externi angajați de minister pentru a limita incidentele necorespunzătoare. Aceste măsuri vor contribui la buna desfășurare a examenelor și asigurarea condițiilor egale de examinare pentru toți copiii.
PS. Raioanele au fost împărțite în 3 categorii în funcție de diferențele între rezultatele la examenul de a 9a și bacalaureat.
Zona roșie: raioane în care la BAC rezultatele sunt mult mai slabe comparativ cu examenul de clasa a 9a.
Zona galbenă: raioane în care la BAC rezultatele sunt similare cu cele de la clasa a 9a.
Zona verde: raioane care trebuie celebrate pentru că reușesc să crească rezultatele la BAC față de cele de clasa a 9a.