Ministerul Culturii și Programul Novateca au organiza o sesiune interministerială
Ministerul Culturii și Programul Novateca au organizat ieri, 16 octombrie 2015, o sesiune interministerială privind rezultatele activităţii bibliotecilor publice în cadrul Programului Novateca, de la implementarea Programului în Republica Moldova. Evenimentul a avut loc în incinta Centrului de Statistică, Dezvoltare și Inovare, deschis recent la Biblioteca Națională.
La ședință au participat reprezentanți ai Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei, Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Ministerului Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerului Mediului, Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova, bibliotecilor publice din țară.
Scopul întrunirii a vizat prezentarea transformării care are loc în sfera bibliotecilor publice din țară prin intermediul parteneriatului între Ministerul Culturii și Programul Novateca, începând cu etapa pilot din anul 2013, a modalităților prin care strategiile ministeriale sunt abordate la nivel local prin intermediul bibliotecilor și conlucrarea la dezvoltarea rețelei spațiilor publice din aproape toate localitățile țării.
În cadrul sesiunii, ministrul Culturii Monica Babuc a notat că programul național de renovare a bibliotecilor publice din Republica Moldova presupune modernizarea și completarea cu toate cele necesare în vederea activității moderne și contemporane a bibliotecilor și bibliotecarilor de la noi. Oficialul a mai declarat că “bibliotecile sunt centre culturale, educaționale, sociale care prestează servicii extrem de necesare populației”. În context Monica Babuc a solicitat susținerea din partea ministerelor, care dispun de resurse umane și loturi de carte importante pentru societate, a procesului de modernizare a bibliotecilor pentru ca serviciile prestate de acestea să fie cât mai moderne și adaptate cerințelor zilei de astăzi.
În ultimii 3 ani, cu sprijinul Programului Novateca, finanțat de către Fundația Bill și Melinda Gates, în cooperare cu USAID, bibliotecile publice din Republica Moldova au început să se transforme în centre comunitare vibrante, oferind acces gratuit la rețeaua Internet și la o varietate de noi servicii care vizează necesitățile comunităților. Până la etapa actuală în Program au fost incluse 489 biblioteci în care au fost instalate 1823 computere. De asemenea, au fost create 25 centre regionale de instruire, de serviciile cărora au beneficiat peste 600 de bibliotecari din țară. Către finalul proiectului se estimează ca un număr de până la 1000 de biblioteci publice din Moldova să beneficieze de asistența Programului Novateca. Astfel se va facilita transformarea lor precum şi dezvoltarea de parteneriate cu instituții publice locale și naționale, societatea civilă, sectorul privat, programe internaționale. Prin intermediul utilizării echipamentului IT de ultimă oră, instruirilor în domeniul dezvoltării serviciilor moderne de bibliotecă, precum și al schimbului de experiență real și virtual, bibliotecile au început să ofere servicii în sfera culturii, sănătății, protecției sociale, cunoașterii mediului internațional, dezvoltării tineretului, educației, etc., având un impact major asupra comunităților.