Ministerul Culturii organizează la data de 21 iunie ZIUA IEI

Ministerul Culturii organizează la data de 21 iunie ZIUA IEI

Ministerul Culturii organizează la data de 21 iunie ZIUA IEI, ediţia 2015, eveniment desfășurat sub înaltul patronaj al Primei Doamne Margareta Timofti. Ceremonia de deschidere va avea loc la ora 11:00,în incinta Centrului Internaţional de Expoziţii „Moldexpo”, str. Ghioceilor, 1, pavilionul 2.

Evenimentul consacrat Zilei Iei, care în acest an se va desfășura sub genericul “Să descifrăm împreună tainele iei”, are drept scop promovarea iei – cămașă care face parte din portul național și reprezintă o valoare autentică a patrimoniului cultural. Activitățile organizate duminică vor scoate în evidență modele zonale și locale, bogăția ornamentalisticii și stilurile diverse de broderie, semnificația mesajelor vechi incifrate în simbolurile care se regăsesc pe acestea.

Ia este mesajul strămoșilor noștri, fiecare element al ei – încrețul, altița, râurile sunt mesaje din trecut care ne aduc experiența de secole a înaintemergătorilor, mesaje cifrate care așteaptă sa fie cunoscute de toți. În ultimul timp ia se bucură de o popularitate tot mai mare, fiind îmbrăcată nu doar la sărbătorile naționale, ci și la nunți, botezuri, sărbători de importanță locală, ca semn identitar.

Una dintre finalitățile apropiate a reconsiderării iei – marcă a identităţii, simbol care ne reprezintă alături de simbolurile de stat, stemă, drapel, blazoane – ar fi înaintarea împreună cu România pentru înscriere a „cămășii cu altiță” în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității. Despre aceasta a vorbit ministrul Culturii Monica Babuc în cadrul conferinței de presă de astăzi, 18 iunie curent, organizată de Ministerul Culturii cu prilejul desfășurării ZILEI IEI.

În cadrul evenimentului de duminică vor fi expuse ii şi costume tradiţionale din Republica Moldova şi România – adevărate valori din patrimoniul muzeal, precum şi din colecţii private. Colecţionarii vor povesti istoria costumelor, dar şi vor descifra semnificaţia simbolurilor cusute. Ia va fi prezentată din mai multe aspecte, astfel fiind evidenţiate particularitățile şi frumusețea portului nostru tradiţional:  

Ia din patrimoniu – costume din colecţia Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei şi a muzeelor de istorie şi etnografie din Edineţ, Soroca, Ungheni, Cahul;

Ia din cufăr – costume din lăzile de zestre ale unor personalităţi marcante;

Ia Ambasador – participă reprezentanţi ai corpurilor diplomatice, oameni de cultură, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi politic, care au purtat ia în afara ţării;

Cămaşa oaspete – «вишиванка» – prezentarea cămăşilor tradiţionale ucrainene (Comunitatea Femeilor Ucrainene din Moldova).

Ia ORANGE  – prezentarea colecţiei de ii de către 11 angajate ale companiei care au învăţat cum se creează ia în cadrul atelierului de creaţie, desfăşurat sub îndrumarea meşterului popular şi cercetătorului ştiinţific, Antonina Rusu, în perioada septembrie – noiembrie 2014;

Ia Jurnalist – expoziţie de fotografii ce prezintă ia purtată de reprezentanţi ai mass media la diverse evenimente;

Ia pictată – expoziţia personală a artistului plastic Vladimir Palamarciuc;

Poartă ie, coase ie – ii care au învins timpul şi uitarea, datorită unor femei care şi-au întrecut propriile limite şi le-au adus la viața. Ii pe care şi muzeele şi-ar dori să le aibă, ele fiind declarate „ieșite din uz” şi „pierdute” de către specialişti – dar au fost reconstituite în cadrul comunităţii Semne Cusute, care militează pentru ca femeile să îşi coase ia cu mâna lor.

Pe întreaga durată a evenimentului vor evolua artişti profesionişti, colective folclorice, oaspeţii având posibilitatea să participe la diverse ateliere de creaţie, să viziteze un târg de artizanat, dar şi să savureze diversitatea bucătăriei tradiţionale.

 

Programul ZILEI IEI, ediția 2015

 

Mihaela Rotari

Share