Moldova a transmis președinția OCEMN României

Moldova a transmis președinția OCEMN României

Domeniul transporturilor, protecția mediului, combaterea criminalității organizate, a evaziunii fiscale și domeniul energeticii reprezintă prioritățile de bază ale României pentru perioada în care va deține președinția Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN).

Obiectivele menționate au fost expuse ieri de ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, în cadrul unei conferințe de presă, la Chișinău, cu ocazia deschiderii reuniunii Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre ale OCEMN.

„Pentru perioada în care vom deține președinția OCEMN am stabilit deviza menținerea stabilității – consolidarea comunității, ceea ce înseamnă că vom purcede la stabilirea angajamentelor organizației, pentru consolidarea statelor membre”, a menționat Aurescu.

La rîndul său, vicepremierul în exercițiu Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a afirmat că „sporirea schimburilor economice, dezvoltarea comerțului, cooperarea în domeniul transporturilor și dinamizarea dialogului dintre OCEMN și UE au constituit prioritățile R. Moldova în perioada deținerii președinției OCEMN”.

„Procesul de restructurare, reformare și revizie a OCEMN a început la inițiativa R. Moldova și sînt convins că va continua și în timpul deținerii președinției de către România”, a opinat Secretarul General OCEMN, Victor Țvircun.

Parlamentul Republicii Moldova a deținut președinția APCEMN pentru prima jumătate a anului 2015.

Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Cooperare Economică la Marea Neagră, creată în 1993, numără 12 state membre – Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federația Rusă, Turcia, Serbia și Ucraina.

 

Mihaela Rotari

Share