Managementul riscurilor de fraudă și corupție, subiect discutat de CCRM, CNA și PNUD

Managementul riscurilor de fraudă și corupție, subiect discutat de CCRM, CNA și PNUD

Proiectul Ghidului metodologic privind implementarea managementului riscurilor de fraudă și corupție în cadrul entităților publice a fost discutat la o întrevederea a Vicepreședintelui Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), Viorel Chetraru cu reprezentanții Centrului Național Anticorupție (CNA), Țîju Olga și Cazacu Adriana și reprezentantul PNUD, Valts Kalnins.

De asemenea, la ședință au participat Elena Gudumac, șef adjunct al Aparatului și Reghina Bogatîreț, șef Direcția juridică.

Reprezentanții CNA au informat că, în cadrul Proiectului ”Lupta cu corupția prin consolidarea integrității durabile în Republica Moldova”, implementat de către PNUD Moldova în parteneriat cu CNA au fost inițiate activități aferente obiectivului de consolidarea a capacităților entităților publice în vederea implementării art. 27 din Legea integrității ”Managementul riscurilor instituționale de corupție”.

Scopul vizitei a fost consolidarea capacităților instituționale și unificarea eforturilor comune în promovarea instrumentului de prevenire a corupției.

În cadrul discuțiilor părțile au abordat aspecte ce țin de cele mai frecvente cazuri identificate de către auditori, care au prezentat suspiciuni de fraudă și corupție, tehnici de detectare a acestora, dar și modalități de responsabilizare a conducătorilor entităților publice în implementarea unui management eficient al riscurilor de fraudă și corupție.

În finalul discuțiilor dl Chetraru a menționat că, procesul de management al riscurilor de corupție în cadrul entității publice are loc, primordial, prin evaluarea internă a riscurilor de corupție, în vederea împiedicării nerealizării activităților specifice entității.

Cristina Pendea

Share