Expert: Nu e vorba de faptul că Republica Moldova trebuie să devină un pod între Est și Vest, dar să-și spună cuvântul mult așteptat

Expert: Nu e vorba de faptul că Republica Moldova trebuie să devină un pod între Est și Vest, dar să-și spună cuvântul mult așteptat

Cele 100 de zile ale Coaliției Blocului ACUM-PSRM au fost discutate în cadrul unei conferințe, organizată de portalul de știri eNews.md, transmite OFICIAL.

La conferință au fost invitați experți politici, economici, jurnaliști din mai multe țări.

În debutul conferinței, redactorul-șef al portalului de știri, Iulia Semionova, a spus că scopul acestei conferințe este de analiza evoluția relațiilor dintre cele două entități, ce succese au înregistrat, ce probleme au și la ce să se aștepte societatea în continuare.

Analistul politic român, Armand Goșu, a menționat că relațiile R. Moldova cu România se vor îmbunătăți, odată ce guvernarea moldovenească a fost schimbată și țara are nevoie de susținerea României la Bruxelles.

„În momentul începerii crizei politice de la Chișinău, România a urmat politica UE. România nu a susținut și nici nu putea să susțină deschis Guvernul Filip, mai ales că deținea Președinția UE. Bucureștiul a fost neutru, când liderii UE au susținut majoritatea formată în Parlament de PSRM și ACUM. Pentru structurile de politică externă și securitate din România, a fost o mare surpriză faptul că UE, Rusia și SUA au ajuns la o înțelegere privind transferul de putere de la Chișinău, care a exclus România și politica externă a României a fost recunoscută drept un eșec, dar nimeni nu a vrut să deconteze acest eșec. În presa din București se scrie că această coaliție a readus tancurile rusești pe Prut, iar după interviul lui Dodon, s-a spus că această coaliție a fost adusă la putere pentru a federaliza R. Moldova. La nivel oficial lucrurile stau bine. În primele 100 de zile de mandat, Nicu Popescu a făcut 3 vizite la București, iar Premierul a făcut prima deplasare peste hotare la București. Chișinăul este pragmatic și știe că are nevoie de susținerea României la Bruxelles, care ar vrea să continue proiectele începute, există un potențial mai mare de colaborare a relației bilaterale”, a spus Armand Goșu.

Economistul rus, Mihail Hazin, a spus că R. Moldova poate schimba modelul de conducere fără ca nimeni să intervină.  „Schemele liberale de conducere au efectele sale. Problema R. Moldova este că trebuie să schimbe acest model. Grupul liberal de bază a dispărut, el nu mai există. Aici a venit libertatea de a spune ceva. R. Moldova are șansa de a propune un alt model de conducere, nu liberal, dar altul, să vină cu propriile idei. Nu e vorba de faptul că R. Moldova să devină un pod între Est și Vest, dar să-și spună cuvântul mult așteptat”, a spus Mihail Hazin.

Cristina Parfeni

Share