La nivel național, către ziua de 10 octombrie 2021, s-a reușit o acoperire vaccinală anti COVID de circa 24%

La nivel național, către ziua de 10 octombrie 2021, s-a reușit o acoperire vaccinală anti COVID de circa 24%

Ministerul Sănătății a actualizat informațiile privind evoluția situației epidemiologice COVID-19 în Republica Moldova. Astfel, potrivit informațiilor prezentate în cadrul unei conferințe de presă, intensitatea procesului epidemic este în continuă escaladare, în total, în săptămâna precedentă au fost înregistrate 9443 cazuri noi de COVID-19, cazuri raportate pe zi – 1349, informează OFICIAL.

„Orașele Bălți și Chișinău sunt epicentrul epidemiei, iar incidența cazurilor COVID-19 a depășit pragul stabilit la nivel roșu. La nivel național, numărul de decese asociate COVID-19 a depășit 7 mii de la începutul epidemiei, iar aproape 3 mii au fost înregistrate după inițierea campaniei de vaccinare. Persoanele care decedează sunt în mare parte pacienți care nu se vaccinează. Presiunea asupra sistemului medical este în creștere –  în spitalele din țară au fost internați peste 400 de pacienți pe parcursul săptămânii precedente. Ritmul este mult mai accelerat, secțiile se completează imediat în câteva zile și trebuie să extindem în mod continuu capacitatea sistemului spitalicesc”, au declarat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Potrivit lor, cazurile de terapie intensivă sunt în creștere: pe parcursul săptămânii precedente, în mediu, în secțiile de terapie intensivă au fost internați peste 232 de pacienți zilnic, 36 pacienți fiind conectați la respirația artificială.

„La moment avem mobilizate în sistem la nivel național peste 2800 de paturi destinate pacienților bolnavi de coronavirus, dintre acestea peste 300 de paturi sunt pentru terapie intensivă.  La ziua de astăzi în secțiile de terapie intensivă, la nivel național avem 300 de pacienți din aceștia 36 sunt intubați. Din pacienții pe care îi avem astăzi în terapiile intensive, 91% din ei sunt persoanele care nu au schema de vaccinare completă, iar acest lucru ne demonstrează încă o dată că, administrând vaccinul putem preveni cazurile grave din secția de terapie intensivă”, au menționat reprezentanții din sănătate.

Ei au spus că, la nivel național, către ziua de 10 octombrie 2021, s-a reușit o acoperire vaccinală de circa 24%, persoanele vaccinate din populația generală.

„Ritmul de vaccinare pe parcursul ultimelor săptămâni stagnează, după lunile când a fost înregistrată o vaccinare mai intensă, în special în perioada lunilor de vară. În continuare, în cadrul municipiului Chișinău înregistrăm cea mai înaltă acoperire de 40%, datele care reflectă populația generală”, au precizat ei.

Totodată, reprezentanții Ministerului Sănătății au menționat că în RM se menține starea de urgență în sănătate publică, iar în aceste condiții devine imperativă respectarea măsurilor de siguranță și a restricțiilor pentru asigurarea controlului de răspândire a infecției COVID-19.

„A fost introdusă și obligativitatea de prezentare a certificatului COVID pentru acces în  cadrul mai multor tipuri de activități. În acest sens a fost perfecționat sistemul de evidență a vaccinărilor care a fost extins pentru a acoperi și certificatul de testare și recuperare. Din 15 octombrie există posibilitatea să obținem certificat COVID: certificat de vaccinare(schemă completă), certificatul de testare care certifică un rezultat negativ PCR sau antigen, și certificatul de recuperare care atestă vindecarea persoanei după ce a suportat boala COVID. Sistemul respectiv este funcțional, de ieri toate laboratoarele care realizează testele COVID raportează în acest sistem elaborat. În cazul persoanelor care solicită efectuarea testului de diagnostic la antigen în scopul obținerii certificatului COVID se utilizează doar testele care se regăsesc în lista testelor rapide antigen care sunt recunoscute în Uniunea Europeană”, afirmă reprezentanți ai Ministerului Sănătății.

 Cristina Jicol

Share