La cel de-al doilea Summit ministerial privind politica socială de la Lviv, liderii europeni și-au reafirmat suportul pentru Moldova în parcursul său european

La cel de-al doilea Summit ministerial privind politica socială de la Lviv, liderii europeni și-au reafirmat suportul pentru Moldova în parcursul său european

Pe 22 mai curent, la Lviv, a avut loc cel de-al doilea Summit ministerial privind politica socială. Evenimentul a avut ca scop sprijinirea Ucrainei și a Moldovei pe calea lor de a obține statutul de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Mai mult de 20 de reprezentanți la nivel înalt, inclusiv miniștri ai protecției sociale din țările europene, s-au reunit pentru a face schimb de experiență și a genera soluții inovatoare comune la provocările demografice cu care se confruntă întregul continent european.

„Calea către integrarea în Uniunea Europeană nu a fost niciodată ușoară, dar, de asemenea, nu a fost niciodată altceva decât singura cale pe care ar trebui să o urmăm pentru prosperitatea și bunăstarea națiunilor noastre. Ne confruntăm constant cu crize care încearcă să ne încetinească și să ne oprească: numărul mare de cetățeni care emigrează, îmbătrânirea populației încadrate în piața muncii, războiul, criza energetică și multe altele. De aceea, ne aflăm astăzi aici împreună, sprijinindu-ne reciproc și continuând cu demnitate pe singura cale aleasă: integrarea în UE, cu fruntea sus și cu speranțe mari. Aș dori să profit de această ocazie pentru a spune cât de mult apreciază și admiră Republica Moldova poporul ucrainean care luptă cu curaj împotriva dușmanului nostru comun și care, astfel, apără și Republica Moldova. Voi sunteți eroii noștri, iar noi vom fi întotdeauna alături de voi, orice s-ar întâmpla. Slavă Ucrainei!”, a declarat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova.

Miniștri și oficiali din Austria, Danemarca, Estonia, Irlanda, Letonia, Lituania, Moldova, Țările de Jos, Germania, Portugalia, Polonia, Ungaria, Finlanda, Republica Cehă și Suedia au participat la eveniment, împreună cu reprezentanți ai Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și ai Băncii Mondiale.

Tema din acest an a Summitului a fost „Construirea unor societăți reziliente: Soluții inovatoare la schimbările demografice” și reflectă una dintre provocările cheie ale timpurilor noastre: adaptarea politicilor sociale la o nouă realitate marcată de îmbătrânirea populației, scăderea ratei natalității și creșterea concurenței pentru capitalul uman. În deschiderea Summitului, prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, și-a exprimat recunoștința față de Uniunea Europeană pentru sprijinul său continuu, care a făcut posibilă asigurarea funcționării neîntrerupte a sistemului de protecție socială al Ucrainei chiar și în timp de război, o adevărată manifestare a solidarității europene.

„Integrarea europeană pentru Ucraina nu este doar un obiectiv politic. Este o cale spre schimbări reale și tangibile în viața de zi cu zi a cetățenilor noștri. Înțelegem că toate țările europene împărtășesc provocări demografice, astfel încât răspunsul la acestea trebuie să fie unul colectiv. De aceea, Guvernul Ucrainei a adoptat Strategia demografică până în 2040, ca parte a Facilității pentru Ucraina. Aceasta se bazează pe valorile europene – în primul rând, pe respectul pentru dreptul fiecărui individ de a face propriile alegeri. Un element cheie al politicii de stat este investiția în familii, care înseamnă, de fapt, investiții în redresarea Ucrainei, în consolidarea capitalului uman și în dezvoltarea pe termen lung a statului”, a declarat Denys Shmyhal.

„Ucraina și Moldova depun eforturi enorme pentru a-și alinia legislația la normele Uniunii Europene, iar acest lucru merită un respect profund. Împreună, putem modela societăți în care fiecare are posibilitatea de a participa și în care drepturile și demnitatea fiecărei persoane sunt protejate. Construirea unor societăți reziliente înseamnă să creăm oportunități egale pentru toți, să ne sprijinim reciproc și să fim pregătiți pentru schimbare. Aceasta este Europa pe care o construim – și acesta este viitorul pe care dorim să îl modelăm împreună”, a declarat Roxana Mînzatu, vicepreședintă executivă pentru drepturi sociale și competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, comisar european.

Ministrul ucrainean al politicii sociale, Oksana Zholnovych, a mulțumit partenerilor pentru unitatea și sprijinul lor constant pentru aspirația Ucrainei de a contura o politică socială rezilientă și incluzivă, centrată pe oameni.

„Am trecut dincolo de soluțiile pe termen scurt și lucrăm la schimbări sistemice care rezistă presiunii războiului și dau rezultate astăzi. La bază se află principiile pe care le împărtășim cu toții: respectul pentru demnitatea umană, dreptul de a alege și sprijinul care responsabilizează. Integrarea europeană este pentru noi un obiectiv politic și un spațiu comun de practici, abordări și soluții. Ne propunem nu numai ca să învățăm de la alții, ci și să împărtășim ceea ce a funcționat, ceea ce s-a dovedit eficient, în special în perioade de criză”, a declarat Oksana Zholnovych.

Această perspectivă a fost împărtășită și de alți participanți la Summit, care au subliniat că schimbările demografice reprezintă o preocupare comună pe întregul continent.

Ca parte a Summitului, participanții au elaborat o declarație comună, care reflectă angajamentul statelor participante de a-și consolida eforturile în sprijinirea reformelor sociale din Ucraina și Moldova. Documentul evidențiază importanța schimbului sistematic de experiență pentru punerea în aplicare a inițiativelor cheie care se regăsesc în Setul de instrumente privind demografia al Comisiei Europene din 2023, precum și în Garanția europeană pentru copii. Acesta este menit să aprofundeze înțelegerea și să sensibilizeze cu privire la provocările demografice moderne cu care se confruntă țările participante.

În același timp, declarația subliniază necesitatea de a consolida cadrul legal, instituțional și strategic, pentru a asigura un răspuns eficient și coordonat la schimbările demografice, luând în considerare nevoile diferitelor grupuri de populație pe tot parcursul vieții lor.

Summit-ul a fost organizat la inițiativa Ministerului Politicii Sociale din Ucraina și a Ministerului Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova, în colaborare cu Ministerul Sănătății și Afacerilor Sociale din Suedia și Ministerul Securității Sociale și Muncii din Republica Lituania, cu sprijinul UNICEF Ucraina.

Share