Instruire practică privind modul de utilizarea a aplicației sistemului de evidență și trasabilitate a masei lemnoase
Peste 20 de colaboratori silvici, angajați ai ocolului silvic Vatici, Întreprinderea Silvică Orhei, au participat la instruirea practică privind modul de utilizarea a aplicației sistemului de evidență și trasabilitate a masei lemnoase. Agenda instrurii s-a axat pe prezentarea stucturii, aplicației software dezvoltate, posibilități de folosire, necesități și beneficii.
Dezvoltarea sistemului de monitorizare a circuitului de masă lemnoasă și acordarea suportului necesar instituțiilor de resort privind aplicarea legislației pentru asigurarea eliminării ilegalităților, face parte din planul de acțiuni al Programului ENPI FLEG II. Responsabil de implimentarea acestei activități (dezvoltarea sistemului, instruirea personalului, consultanța tehnică și informațională) este WWF PCD (Fondul Global pentru Natura Sălbatică, Programul Carpatin Dunărean (România).
Sistemul de evidență și trasabilitate a masei lemnoase va permite Republicii Moldova să se apropie de standardele europene în domeniul forestier, favorizînd transparența institutională a Agenției „Moldsilva”. Scopul final al acestei inițiative este adaptarea în totalitate a sectorului forestier național la sistemul de evidență și trasabilitate a masei lemnoase.
Amintim că Agenția „Moldsilva” este principalul beneficiar al fazei II al Programului ENPI FLEG în Moldova, program finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat (ENPI) pentru susținerea procesului de Guvernare și Aplicare a Legislației Forestiere (FLEG) implimentat în parteneriat cu trei organziații: Banca Mondială, IUCN și WWF.
Mihaela Rotari