Psilogologii sistemului penitenciar – instruiți în domeniul constatării actelor de tortură

Psilogologii sistemului penitenciar – instruiți în domeniul constatării actelor de tortură

Un curs de instruire cu tematica „Rolul psihologilor și asistenților sociali din sistemul penitenciar în identificarea și documentarea cazurilor de tortură, tratamente inumane sau altor forme de violență” a întrunit psihologii și asistenții sociali din cadrul sistemului penitenciar, informează Oficial.md.

Scopul acesteia l-a constituit instruirea angajaţilor în domeniul identificării și documentării cazurilor de tortură și rele tratamente, întru garantarea şi respectarea drepturilor tuturor deţinuţilor aflaţi în custodia instituțiilor de detenție.

Trainingul a fost condus de către reprezentanţi ai RCTV „Memoria”. Astfel, în cadrul cursul de instruire, participanților le-au fost relatate noțiunea infracțiunilor de tortură, tratament inuman și degradant, conform legislației Republicii Moldova și Jurisprudenței CEDO.

De asemenea, participanţii au abordat subiecte precum: consecințele fizice și psihologice ale torturii, victimele torturii și ale altor forme de violență, precum și prevederile Protocolului de la Istanbul în suportul asistenței victimelor, a documentării și prevenirii torturii.

Pe tot parcursul orelor de instruire, angajații au fost implicaţi în diverse studii de caz și dezbateri, iar după evaluarea cursului de instruire, acestora le-au fost acordate certificate de participare.

Evenimentul a fost organizat de DIP în parteneriat cu RCTV „Memoria”, în cadrul Proiectului „Servicii psiho-sociale mai bune pentru persoanele din detenție și respectarea drepturilor acestora” (”Better psycho-social services for persons from detention and respecting of their rights”), implementat cu suportul financiar al Ambasadei  Republicii Federale Germania în Republica Moldova.

Mihaela Rotari

Share