În atenția agenților economici care exportă/tranzitează pe teritoriul Republicii Turcia, mărfuri de origine vegetală și animală

În atenția agenților economici care exportă/tranzitează pe teritoriul Republicii Turcia, mărfuri de origine vegetală și animală

Ministerul Agriculturii și Silviculturii al Republicii Turcia a creat un sistem software destinat notificării prealabile despre exportul/tranzitul produselor vegetale, inclusiv tulpina și paiul cu risc de contaminare cu organisme dăunătoare, a produselor și subproduselor de origine animala, inclusiv a animalelor vii.

În acest sens, Ambasadei Turcia la Chișinău, a informat print-o notă oficială Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din țara noastră și a solicitat publicarea informației pentru informarea tuturor agenților economici care exportă/tranzitează pe teritoriul Republicii Turcia,  mărfuri de origine vegetală și animală.

Sistemul software menționat consta din secțiunile „import” și „tranzit”. Secțiunea „Import” este disponibilă pentru accesare din 1 septembrie 2019, iar secțiunea „tranzit” va fi disponibilă din 1 ianuarie 2020.

Pentru utilizarea sistemului menționat, agenții economici vor accesa link-ul https://hbs.tarbil.gov.tr.

În consecință, notificările preliminare urmează a fi efectuate de importator sau de persoana responsabilă de expediere prin intermediul sistemului menționat, pentru domeniul de aplicare a „Regulamentului privind notificarea prealabilă și a controalelor veterinare la sosirea animalelor și produselor”.

În special, este importantă informarea părților relevante pentru transporturile care vor tranzita teritoriul Turciei și care fac obiectul controalelor veterinare din domeniul de aplicare al ”Regulamentului privind animalele și produsele supuse controalelor veterinare la momentul intrării în țară”.

 

Videoclipul descriptiv pentru procedurile de tranzit va fi lansat în luna noiembrie 2019.

Mihaela Rotari

Share