Implicarea cetățenilor în procesul decizional la nivel local, discutată la Parlament

Implicarea cetățenilor în procesul decizional la nivel local, discutată la Parlament

Subiectul privind implementarea practicilor bunei guvernări în administrația publică locală și implicarea cetățenilor în procesul decizional al autorităților publice locale (APL) de nivelul I și II a fost abordat în cadrul discuțiilor publice organizate pe platforma Comisiei administrație publică și dezvoltare regională. La evenimentul găzduit de Parlament au participat deputați, reprezentanți ai autorităților publice centrale, primari, consilieri raionali și locali, reprezentanți ai societății civile, ai partenerilor de dezvoltare și ai donatorilor externi.

Un grup de experți au prezentat rezultatele unui studiu realizat pe baza chestionării populației din 8 raioane ale Republicii Moldova – Anenii Noi, Căușeni, Criuleni, Sîngerei, Șoldănești, Ștefan Vodă, Rezina și Taraclia – despre implicarea cetățenilor în procesul decizional la nivel local. Experții au recomandat întreprinderea unor acțiuni care vor stimula implicarea cetățenilor în procesul decizional, vor facilita accesul la documente și vor contribui la îmbunătățirea comunicării cu oamenii. Specialiștii s-au referit la necesitatea asigurării instrumentarului în vederea dezvoltării paginilor web ale APL, care să corespundă prevederilor Legii privind accesul la informație. Platformele web vor publica informații de interes public, precum proceduri de achiziții publice, rapoarte de activitate, planuri de acțiuni, planuri urbanistice generale și alte informații utile.

Cu toate astea, experții au constatat că există bune practici în unele raioane care utilizează astfel de platforme, inclusiv utilizarea rețelelor sociale pentru a desfășura consultări publice în ceea ce privește planificarea și repartizarea bugetului local la implementarea proiectelor de dezvoltare locală. În aceste sens, s-a menționat că cel mai transparent raion este Strășeni, iar cel mai puțin transparent – Nisporeni.

Evenimentul a inclus și o rundă de discuții în care primarii au relatat despre problemele cu care se confruntă, inclusiv în procesul de transparență decizională. De asemenea, s-a discutat despre mecanismele de responsabilizare a consilierilor locali și raionali, consolidarea capacităților de comunicare ale APL cu comunitatea locală, descentralizarea administrativ-teritorială, modernizarea programului școlar de educație civică etc.

05.11.2024 Masă rotundă despre implicarea cetățenilor în procesul decizional al APL de nivel I și II, organizată de Comisia administrație publică și dezvoltare regională
Prezentă la discuții, președinta Comisiei administrație publică și dezvoltare regională, Larisa Voloh, a subliniat importanța consultării cetățenilor în procesul decizional atât la nivel local, cât și central. Deputata a afirmat că există bune practici când primarii, aleșii locali sunt aproape de cetățeni și consultă părerea lor, caută soluții, inclusiv prin implicarea diasporei și a băștinașilor din afara localităților. „Cunosc problemele existente, dar trebuie să învățăm din lecțiile de zi cu zi și să vedem cum implicăm cetățenii și să ne gândim în ce măsură putem realiza activitățile în comunitate. Trebuie să ținem cont de câteva lucruri când este vorba de implicarea cetățenilor și anume încrederea lor în cei care guvernează și modul în care instituțiile statului interacționează”, a notat Larisa Voloh.

De menționat că discuțiile publice desfășurate astăzi au încheiat Programul „Buna guvernare în raionul tău”, implementat de Asociația obștească „ASSIST Analytics” și finanțat de Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

Share