IGSU avertizează: Pescuitul la copcă devine periculos în condiții de temperaturi oscilante
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI atenționează repetat amatorii de pescuit la copcă că aflarea pe gheața subțire a bazinelor acvatice în condiții de temperaturi oscilante este periculoasă.
Avertizarea specialiștilor vine în contextul temperaturilor pozitive înregistrate în ultima perioadă, dar și a numărului mare de pescari, care se află pe bazinele acvatice din țară. Potrivit informațiilor IGSU zeci de persoane sunt întâlnite zilnic pe lacurile și iazurile din țară, iar acestea își pun viața în pericol alegând să pescuiască și să se afle pe lacurile și iazurile înghețate.
Pentru ca pescuitul la copcă să fie sigur, grosimea gheții trebuie să fie de minim 10 cm. În condiții de temperaturi oscilante, preponderent pozitive pe parcursul zilei, aflarea pe suprafața acesteia nu este sigură. Totodată specialiștii nu recomandă ca pescarii să facă mai multe găuri, pentru că în astfel de condiții gheața devine instabilă. Mai mult, pentru prevenire riscului de prăbușire trebuie evitată aglomerația de persoane pe gheață, dar și săriturile pe podurile de gheață deteriorate.
În cazul în care pescarii aleg să se expună, specialiștii recomandă ca fiecare persoană să fie echipată cu vestă de salvare, să aibă o frânghie cu lungimea de 15-20 metri și o greutate de 400 -500 grame la celălalt capăt.
În cazul prăbușirii sub gheață, salvatorii îndemnă oamenii să-și păstreze calmul, să încerce să iasă din apă culcat pe gheață cu mâinile larg desfăcute și să le pună pe marginea acesteia și prin metoda rostogolirii să iasă la mal. În situații de risc oamenii pot apela Serviciul de Urgență 112.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndemnă oamenii la un comportament responsabil fără expunere la riscuri.