IGSU a prezentat rezultatele activității pentru anul 2022

IGSU a prezentat rezultatele activității pentru anul 2022

Astăzi, 2 septembrie 2022, conducerea IGSU reprezentată de colonel Alexandru Oprea a participat într-o conferință de presă cu tematica “Rezultatele activității Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în anul 2022”. Șeful IGSU a prezentat realizările instituției pe parcursul ultimelor 8 luni.

Potrivit oficialului, volumul misiunilor efectuate de angajații IGSU continuă să crească în ultimii 10 ani, tendința este generată de creșterea treptată a capacității operaționale și extinderea spectrului de intervenții, precum și de schimbările climatice în mod special arderile de vegetație uscată. Anul acesta pompierii deja au realizat 9613 misiuni la stingerea focarelor de vegetație uscată, care au nimicit 54580 ha de teren.

Șeful IGSU a declarat că în anul curent angajații IGSU au reușit să salveze în urma situațiilor de urgență și excepționale 410 persoane dintre care 235 sunt copii și bunuri materiale în valoare de circa 257 mln. lei în raport cu anul precedent.

Totodată, oficialul a subliniat că din data de 24 februarie a anului curent IGSU s-a confruntat cu o altă provocare – gestionarea consecințelor războiului din Ucraina. Din prima zi a acestuia și până în prezent angajații ISGU, de rând cu colegii din celelalte arme ale MAI, se află în prima linie acordând suportul necesar.

Într-un timp record efectivul instituției a reușit să instaleze centrele provizorii în 3 locații. Astfel într-o singură zi, pe loc absolut gol, a fost amenajată și organizata deja vestita „Gara Palanca” care oferă servicii oamenilor și până în prezent, în total fiind realizate 1 271 curse și 33 142 persoane transportate. În total la centrul provizoriu Palanca 4 855 de străini au primit asistența necesară. De asemenea, în urma cooperării eficiente cu colegii din instituțiile omologe din România au fost organizate misiuni comune care fiind organizate coridoarele verzi pentru refugiați pe ruta Palanca – Huși. Conform datelor, pe data de 1 septembrie din Palanca spre Huși au fost transportate 51 de persoane.

Până în prezent șoferilor de camioane TIR li se oferă posibilitatea de igienizare individuală, inclusiv duș cald în timp se află la Punctele de Trecere a Frontierii. În total, 3189 șoferi de TIR s-au adresat la platformele de recreere instalate de IGSU la Sculeni, Leușeni și Giurgiulești.

Mai mult, șeful IGSU a menționat că în urma activării Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene prin solicitarea de asistență, atât statele membre UE, cât și statele din afara comunității au răspuns solicitării date.

Peste 40 de loturi de asistență au fost gestionate de IGSU, iar 2 echipe din partea Mecanismului au ajuns în țara noastră și au acordat asistența ofițerilor IGSU la gestionarea situației. La fel, întru realizarea misiunilor atribuite de Guvern, IGSU a organizat formarea a 2 loturi de ajutor umanitar acordat de Guvernul Republicii Moldova cu transportarea acestora în Ucraina.
Un alt aspect important care ține de dezvoltarea instituției este implementarea proiectelor și cooperarea internațională. În acest sens, conducătorul subdiviziunii a vorbit despre importanța semnării contractul de grant cu Guvernul Japoniei, care deja a intrat în faza activă de implementare a proiectului finanțat de Agenția Japoneză pentru Dezvoltare și Cooperare.

Programul prevede achiziția și livrarea în Republica Moldova a 19 autospeciale (10 autoscări și 9 autocisterne) în valoare totală de peste 220 mln. lei.

Autospecialele date sunt planificate pentru a fi distribuite în 10 subdiviziuni din 5 localități din Republica Moldova.
La fel, în prima jumătate a anului a fost semnat, Contractul de grant cu UE pentru implementarea proiectului de creare a două dispecerate – unul în municipiul Bălți, RM și celălalt în orașul Iași, România. Suma grantului pentru RM care este circa 1 mln. euro și urmează a fi utilizată pentru edificarea și operaționalizarea Dispeceratului integrat Nord care va deservi municipiul Bălți și alte 11 raioane din partea de nord a țării. Implementarea proiectului va permite o mai buna gestionare a apelurilor cetățenilor în caz de situații de urgență și excepționale datorită amplasării într-o singură încăpere a dispecerelor celor trei servicii de urgență – pompieri și salvatori, poliție, precum și ambulanța.
Dezvoltarea voluntariatului în situații excepționale este un domeniu de interes prioritar pentru IGSU. Astfel, în primăvara anului curent au fost deschise 4 posturi noi de pompieri voluntari în localitățile Sireți, Strășeni, Pârlița, Ungheni, Sărata Galbenă, Hâncești și Baimaclia, Cantemir.

Mai mult IGSU continuă informarea populației privind măsurile de siguranță și comportamentul corect în caz de situații excepționale prin desfășurarea instruirilor și Campaniilor de prevenire. Astfel, anul acesta a fost înregistrat cel mai redus număr a persoanelor înecate din ultimii douăzeci de ani (53 persoane înecate inclusiv 5 minori). Protejarea tinerii generații de riscuri în situații de urgență și excepționale prin informare și instruire este o activitate importantă desfășurată de către IGSU. În cadrul competițiilor interactive de prevenire Școala Securității “Împreună reducem riscurile ediția 2022, anul curent 1127 copii (inclusiv 15 copii refugiați) din liceele din toate raioanele RM au căpătat deprinderi practice și cunoștințe temeinice în ceea ce ține un comportament sigur în situații de risc.

Un subiect actual pentru populație în prezent este riscul producerii unui accident la centrala nucleară din Zaporojie, Ucraina. Republica Moldova este înconjurată de 7 centrale nucleare care sunt dispersate la distanța de la 128 km până la 1200 km de la hotarele țării. Pentru informarea cetățenilor despre măsurile de protecție în caz de un accident nuclear, IGSU a elaborat un spot video (21 mii de vizualizări), dar și un ghid care oferă informații și recomandări privind comportamentul corect în situații de urgență.

Mai mult ca atât, șeful IGSU Oprea Alexandru a vociferat versiunile cercetate în cazul izbucnirii incendiului care a avut loc la data de 30 august 2022 în incinta ,,Asociației nevăzătorilor”, din municipiul Chișinău, strada Columna, nr. 101. Astfel, în urma cercetărilor efectuate de Laboratorul Experimental Antiincendiar au fost înaintate următoarele versiuni: scurtcircuit în rețeaua electrică, defecte ale termogeneratoarelor pe bază de combustibil gazos, descărcări electrice, care aveau loc în timpul incendiului și intemperiilor produse în același timp.

Share